Knut den mektige

Faktaboks

Knut den mektige
Knut 1 den Store; engelsk Canute the great; dansk Knud den Store
Født
995
Død
12. november 1035
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Knut den store
Knut den store, tegning i et middelaldermanuskript fra omkring 1320.
Engelsk mynt fra Knut den Mektiges tid som konge.

Artikkelstart

Knut den mektige var konge i England i perioden 1014–1035 og konge i Danmark i perioden 1018–1035. Han var også konge i Norge fra 1028. Knut var sønn av Svend Tveskæg (Svein Tjugeskjegg).

Konge over England, Danmark og Norge

Etter faren Svends død valgte danene Knut til konge i England. Han måtte føre en hard kamp med angelsaksernes konge Ethelred 2 og hans sønn og ettermann Edmund 2 Jernside.

Da Edmund døde i 1016, ble Knut engelsk enekonge, og i 1018 ble han også valgt til konge i Danmark, etter broren Harald. Vikinghøvdingen viste seg nå som en dyktig riksstyrer, men ble snart mer engelsk enn dansk konge. Han integrerte i sitt kongedømme de delene nord og øst i England som med ujevne mellomrom hadde vært uavhengige av den engelske kongen, den såkalte Danelagen. I 1026 avverget han et norsk-svensk angrep på Danmark i slaget ved Helgeå. I 1028 vant Knut Norge, etter først å ha sikret seg støtte fra norske stormenn som var misfornøyde med Olav Haraldsson (den hellige). Etter dette hersket Knut over et mektigere rike enn noen annen nordisk konge, men det manglet sammenheng. Etter hans død falt riket fra hverandre.

Knut hadde et godt samarbeid med kirken og foretok i 1027 en pilegrimsferd til Roma. Han kalte geistlige fra Flandern og Lorraine til riket, men holdt alltid fast ved kongens lederstilling i kirken.

Familie

Etter erobringen av England giftet Knut seg med dronning Emma, enke etter kong Ethelred av England. Med henne hadde Knut sønnen Hardeknud og datteren Gunhild. Med sin frille (elskerinne) Alfiva hadde Knut sønnene Svend (Svein) og Harald Harefot. Svend, med moren Alfiva som formynder, var farens underkonge i Norge fra 1030 til 1035.

Knut døde i 1035, og er begravet i katedralen i Winchester. Sønnen Harald Harefot etterfulgte ham som konge av England.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg