Johann Friedrich Struensee

Faktaboks

Uttale
ty. utt. ʃtrˈuənze:
Johann Friedrich Struensee
greve
Født
5. august 1737
Død
28. april 1772

Portrett av Johann Friedrich Struensee (1737-1772), malt av den danske maleren Jens Juel.

Portrait of Johann Friedrich Struensee (1737-1772) av . Falt i det fri (Public domain)
Portrett av dronning Caroline Mathilde (1751-1775), malt av den danske maleren Jens Juel i 1771.
Dronning Caroline Mathilde av . Falt i det fri (Public domain)

Johann Friedrich Struensee var en dansk-norsk politiker av tysk herkomst, født i Halle i Tyskland.

Veien mot makten

Struensee var stadsfysikus (datidens fylkeslege) i Altona i 1758, og ble lege for kong Christian 7 under hans reise i 1768. Med sitt vinnende vesen klarte han å få stor innflytelse over kongen. I 1769 ble Struensee livlege og bodde på slottet fra 1770, hvor han innledet et forhold til dronning Caroline Mathilde.

Han befestet snart sin politiske maktstilling da geheimestatsminister J. H. E. Bernstorff ble styrtet i september 1770. Kort tid etter ble Struensee i realiteten kongens eneste minister, og i desember samme år opphevet han konseilet. I juli 1771 lot han seg utnevne til geheimekabinettsminister og like etter til greve.

Ideer og virke

Struensee var preget av opplysningstidens tanker og drømte om en reformvirksomhet i dens ånd og etter prøyssisk forbilde. Han forenklet og omla sentraladministrasjonen fra et kollegie- til et kabinettstyre, en mildere straffelovgivning ble innført, statsrådet ble opphevet, det samme ble den norske stattholderposten. På det næringspolitiske område delte han tidens opposisjon mot det merkantilistiske system.

Opphevelse av sensuren førte til en livlig litterær og journalistisk debatt, med til dels sterk kritikk av de bestående samfunnsforhold.

Motstand og dødsdom

På grunn av reformpolitikken vokste det i Danmark frem en opposisjon mot Struensee, og folkets forargelse over hans forhold til dronningen økte motstanden. Ved siden av rene eventyrere talte opposisjonen menn som Ove Høegh Guldberg og arveprins Frederik.

I januar 1772 ble Struensee og flere av hans venner (blant annet Enevold Brandt) fengslet. Han ble dømt til døden for å ha krenket dronningen og for å ha overtrådt kongeloven. Struensee og Brandt ble henrettet 28. april 1772.

Som dronningens elsker er han etter all sannsynlighet far til prinsesse Louise Augusta (1771–1842), moren til dronning Caroline Amalie.

Struensees liv og skjebne har vært dikterisk behandlet av en rekke romanforfattere (blant annet Carl Bernhard, Axel Lundegård og Per Olov Enquist) og dramatikere (blant annet Michael Beer og Eugène Scribe).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Cedergreen Bech, S.: S. og hans tid, 1972, Finn boken
  • Winkle, S.: J.F.S.: Arzt, Aufklärer und Staatsmann, 1983, isbn 3-437-10845-x, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg