Louis Jordan i 1967
.
Ray Charles under en konsert i 1988
.

Rhythm and blues er en stilretning innen populærmusikk som oppsto med opphav i afrikansk-amerikanske musikktradisjoner på 1940-tallet. Opprinnelig omfattet begrepet den blues- og jazzinspirerte populærmusikken som primært ble markedsført mot det urbane afrikansk-amerikanske markedet, og som senere la grunnlaget for rock'n'roll. Sjangerbetegnelsen favner en rekke musikalske stiltrekk og besetninger. Begrepet endret også betydning flere ganger i løpet av andre halvdel av det tjuende århundre, og forkortelsen R&B har fra 1980-tallet blitt brukt som en betegnelse på den moderne R&B-sjangeren som blander elementer fra blant annet pop, soul, funk, hiphop og elektronisk musikk.

Faktaboks

Uttale
riðm ən blu:z
Også kjent som

Rhythm & blues, R&B, RnB

Historie

Begrepet «rhythm and blues» ble tatt i bruk av de amerikanske Billboard-listene på 1940-tallet og erstattet etter hvert kategorien «rasemusikk» som ble sett som støtende i tiden etter andre verdenskrig. Rhythm and blues ble først brukt som et paraplybegrep for alle former for populærmusikk laget av og for afrikansk-amerikanere, og tidlige sentrale artister inkluderer Louis Jordan og Big Joe Turner. Fra starten av 1950-tallet betegnet rhythm and blues først og fremst tradisjonell bluesmusikk og omfattet etter hvert også strømninger fra den elektriske bluesmusikken, gospel og soul. Artister som ble regnet som en del av sjangeren på den tiden, inkluderer Little Richard, Otis Redding og Ray Charles. På 1960-tallet ble en rekke britiske rockeband, for eksempel The Rolling Stones og The Animals, promotert under betegnelsen R&B og senere som britisk rhythm and blues. På 1970-tallet endret betydningen av rhythm and blues seg til å omfatte sjangere som soul og funk, før forkortelsen R&B fikk sin nåværende betydning på 1980-tallet som beskrivende for den moderne R&B-sjangeren. I 2010 ble Rhythm and Blues Music Hall of Fame opprettet.

Forhold til R&B

I dag skiller man gjerne mellom begrepene rhythm and blues og R&B, der førstnevnte primært refererer til musikk med opphav i blues- og rock'n'roll-tradisjonene fra 1940- og 1950-tallene. R&B brukes om den nyere R&B-sjangeren som blander elementer fra blant annet pop, soul, funk, hiphop og elektronisk musikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg