Euro er valutaen innenfor EUs økonomiske og monetære union. 1 euro er delt inn i 100 cent, også kalt eurocent, med symbolet ¢.
Faktaboks
- Uttale
-
ˈæuro
- Etymologi
-
etter stedsnavnet Europa
- Også kjent som
-
symbol €, valutakode EUR
Euroen ble innført som elektronisk betalingsmiddel 1. januar 1999 i Belgia, Finland, Frankrike, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Spania, Tyskland og Østerrike. I 2001 gikk Hellas inn i samarbeidet, deretter fulgte Slovenia i 2007, Kypros og Malta i 2008, Slovakia i 2009, Estland i 2011, Latvia i 2014, Litauen i 2015 og Kroatia i 2023. Alle inntredelser skjer fra 1. januar.
Eurosonen utgjør derfor nå totalt 20 av til sammen 27 medlemsstater. Også Andorra, Monaco, San Marino og Vatikanstaten bruker euro. Det samme gjør Montenegro og Kosovo. Den europeiske sentralbanken har ikke noe monetært ansvar for disse sistnevnte landene, som har innført euro på eget initiativ. De tidligere nasjonale myntenhetene ble gitt en fast kurs i forhold til euroen.
Planene om en felles myntenhet ble første gang vedtatt på toppmøtet i Maastricht 1991, mens navnet euro ble fastsatt 1995.
- Les mer i artikkelen om ØMU
Av de «gamle» EU-landene har Danmark, Storbritannia og Sverige ikke innført euro som myntenhet. Danmark og Storbritannia har formelt unntak fra traktatforpliktelsene. Sverige er formelt sett forpliktet, men har hatt en folkeavstemning som endte med flertall mot ØMU. De nye medlemslandene i Sentral- og Øst-Europa er i henhold til Maastricht-traktaten også forpliktet til å ta euroen i bruk.
Kommentarer (2)
skrev Inge Lorange Backer
svarte Stig Arild Pettersen
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.