Faktaboks

Flensburg

dansk Flensborg

Flensburg

Flensburg.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Flensburg er den nordligste større byen i Tyskland, og den har nære bånd til Danmark. Den ligger innerst i Flensburgfjorden, som kommer inn fra Østersjøen og utgjør grensen mellom de to landene. Med 90 200 innbyggere (2019) er Flensburg den tredje største byen i delstaten Schleswig-Holstein.

Byen er blant annet kjent for håndballklubben SG Flensburg-Handewitt, som i en årrekke har hatt et av Europas beste håndballag på herresiden.

Arkitektur

Flensburg preges av vakker byarkitektur med gamle bygninger i forskjellige stilarter. Et av de viktigste byggverkene er renessanseteateret fra 1894. I Gamlebyen finnes en rekke kjøpmanns- og borgerhus fra ulike epoker. Flere godt bevarte middelalderkirker pryder bybildet. Nikolaikirche i gotisk stil har en praktfull orgelfasade, mens den danske menighetskirken Helligåndskirke (tysk: Heiliggeistkirche) blant annet er kjent for sine kunstferdige gotiske veggmalerier. Byporten Nordertor fra 1595, som i sin tid utgjorde byens yttergrense mot nord, er et landemerke for dagens Flensburg.

Kultur

Byen har flere anselige kulturelle institusjoner, som for eksempel symfoniorkester og delstatsteater med opera- og ballettoppføringer. Museumskomplekset Museumsberg har rikholdige samlinger med vekt på regional kunst- og kulturhistorie. Flensburg har også museer viet naturvitenskap, fiskeri og rom.

Utdanning

Vitenskapssenteret Phänomenta, som i første rekke henvender seg til skolebarn, drives av byens universitet. Europa-Universität Flensburg har 5900 studenter (2019), og har hatt universitetsstatus siden 1994. Videre har Flensburg to høyskoler og en tradisjonsrik marineskole.

Næringsliv

Flensburgs mest sentrale næringer er handel, forvaltning og industri. Byen har vært frihavn siden 1923, og grensehandelen bidrar vesentlig til økonomien. Industrien omfatter produksjon av skip, maskiner, øl, elektrotekniske og finmekaniske produkter. En rekke danske bedrifter holder til i Flensburg.

Historie

Flensburg ble gitt byrettigheter av Erik Glipping av Danmark i 1284. På 1400-tallet kom det til stridigheter mellom Danmark og Holstein om Flensburg og andre deler av Schleswig. Det var under forhandlinger med holsteinerne om herredømmet over Schleswig at dronning Margrete 1. døde i Flesburg i 1412. Byen var under Holstein fra 1431 til 1460, og fikk i denne perioden betydelig tysk innvandring. Den danske kongen beholdt kontrollen til 1864, da den dansk-tyske krig førte til at Flensburg kom under Preussen.

Byens posisjon som handelsby var sterk, særlig på 1700-tallet, men atskillelsen fra Danmark rammet næringslivet hardt. Et av de viktigste handelsproduktene var rom fra Dansk Vestindia. Ved en folkeavstemning i 1920 stemte tre fjerdedeler for fortsatt tilknytning til Tyskland. Den nye grensen ble trukket like nord for byen, noe som medførte at Flensburg mistet en stor del av sitt oppland. Dette fikk på ny uheldige konsekvenser for næringslivet. Ved den tyske kapitulasjonen på tampen av andre verdenskrig i mai 1945 var byen sete for Karl Dönitz' kortlivede regjering.

Flensburg hadde frem til 1951 dansk flertall i bystyret og dansk overborgermester. Byen har fortsatt en aktiv dansk mindretallsbefolkning med eget konsulat, skole, bibliotek, teater og avis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg