Pommern

Pommern er et landskap nord i Tyskland og Polen, ved Østersjøen. Landskapet deles av elven Oder i en vestlig del, For-Pommern, og en større østlig del, Bak-Pommern. For-Pommern utgjør i dag en del av den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern. På polsk side er Bak-Pommern delt i de to fylkene Zachodniopomorze og Pomorze. Pommerns største byer er Gdańsk og Szczecin, mens de vesentlig mindre byene Stralsund og Greifswald er de største på tysk side.

Faktaboks

uttale:
pˈommern
etymologi:

av kasjubisk po more 'langs havet'

også kjent som:

Pomorze (polsk), Pòmòrskô (kasjubisk)

For-Pommerns kyst er rik på bukter og innskjæringer, med flere øyer. Den mest kjente av øyene er Rügen. Bak-Pommern har en mer ensformig kystlinje med dynelandskap og strandsjøer, blant annet Lebasjøen (Łebsko). Pommern består i stor grad av lavland, men omfatter også deler av åslandskapet Den baltiske landrygg. Høyden Wieżyca (tysk: Turmberg, «tårnfjellet») ligger 329 meter over havet og er Pommerns høyeste punkt.

Landskapet er preget av avleiringer fra den siste istiden. Lavlandet i nord består hovedsakelig av bunnmorener og sandmoer, mens endemorener er fremtredende lenger fra kysten. Jordsmonnet er for det meste magert, men langs elvene og i senkningene, som er laget av istidens elver, er det rikere leirjord.

Jordbruk er den viktigste næringsveien. Ved kysten er turisme av stor betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg