lærling

Artikkelstart

Lærling er en yrkesutøver som har lovfestet kontrakt med en arbeidsgiver om fagopplæring etter en fastsatt plan. Som lærling er man ansatt og lønnet av bedriften og man er beskyttet av lovene for sin arbeidsplass. Læretiden er vanligvis to år (noen ganger tre år) og avsluttes med en fagprøve eller svenneprøve.

Det er ca 200 fag som har en lovregulert lærlingeordning. I 2019 ble det inngått 23 000 nye lærekontrakter slik at det var omtrent dobbelt så mange lærlinger totalt det året. De fleste lærlinger er innen privat sektor, men størst vekst har likevel lærefagene innen helse og omsorg.

Uttrykket lærling brukes også i enkelte yrkesområder som ikke er lovregulert.

Læretid

Læretiden er i de fleste fag to år. Som regel har eleven først to år på videregående skole og deretter to år som lærling.

I fag hvor det ikke finnes et fullgodt utdanningstilbud i videregående skole kan et særløp opprettes og lærlingen har da ett år i skole og tre år i bedrift.

Lover

Lærlingeordningen er regulert i opplæringsloven.

Lærlingforholdene har tidligere vært regulert gjennom håndverksloven av 1913, og for selve opplæringens vedkommende gjennom lærlingloven fra 1950, lov om fagopplæring i arbeidslivet fra 1981. I 1999 trådte opplæringsloven i kraft.

Lønn

Lærlingen skal ha lønn.

Av den ordinære læretiden i bedrift på to år regnes halvdelen som opplæringstid, mens den andre delen er såkalt verdiskapingstid. I praksis vil det ikke være noe klart skille mellom de to delene, men lærlingen vil bidra mer til verdiskapingen i bedriften i slutten av læretiden enn i begynnelsen, og avlønning skjer i samsvar med dette.

Det finnes ingen tariff som dekker alle lærlinger, men mange bransjer følger en formdel hvor lærlingene skal ha lønn for en toårig læretid tilsvarende en årslønn for en nyutdannet fagarbeider i det aktuelle faget. Bedrifter som har lærlinger på kontrakt, får et tilskudd etter bestemte regler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Terje Svardal

Den eksterne lenka er roten.

http://https//www.udir.no/tall-og-forskning/statistikk/statistikk-fag-og-yrkesopplaring/larlinger-larebedrifter-og-fagbrev/

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg