Martin Andersen Nexø

Faktaboks

Martin Andersen Nexø
Født
26. juni 1869, København, Danmark
Død
1. juni 1954, Dresden, Tyskland (den gang DDR)

Martin Andersen Nexø

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Martin Andersen Nexø var en dansk forfatter.

Andersen Nexø ble født i et fattig arbeiderhjem i København og kom som liten gutt til Bornholm, hvor han tidlig måtte hjelpe til å tjene til livets opphold. Han tilbrakte to vintrer på folkehøyskolen i Askov, var deretter lærer i Odense og, etter ytterligere utdannelse, i København til 1901. Han reiste meget i utlandet, først i Tyskland, siden i Sovjetunionen. Etter en rekke epigonaktige bøker i nittiårenes stil (Det bødes der for, En moder, Familien Frank og Dryss), bryter hans eget temperament første gang igjennom i en samling reiseskisser fra Spania, Soldage (1903).

Pelle Eroberen

Møtet med Spanias allmue viste ham veien til det livsgrådige, nakne menneske, til den livsvarme proletar, som skulle bli helten i hans store gjennombruddsroman Pelle Erobreren, fire bind (1906–1910; filmatisert i 1987 av Bille August). De to første deler gir hans egen skjebne i den bornholmske Pelle, og omgir denne hovedperson med levende og fengslende skikkelser fra de fattiges verden. I de to senere deler er den fremvokste sosialistiske fagbevegelse hovedpersonen. En kvinnelig pendant er jenta Ditte i hans annen monumentalroman: Ditte menneskebarn, fire bind (1917–1921; filmatisert i 1946 av Bjarne Henning-Jensen), en utviklingsroman der Ditte etter hvert står som symbolet på den ukuelige og oppofrende kvinnelige proletar.

Svakere tenkt og utført er Andersen Nexøs tredje store roman Midt i en jerntid (1929). Et nytt hovedverk er derimot hans erindringer, hvor han i direkte form fremlegger det stoff som han hadde behandlet litterært i Pelle Erobreren (Et lille kræ, Under aaben himmel, For lud og koldt vand, Vejs ende, 1932–1939). Siden videreførte han både denne erindringsrekke og ungdomsromanen Pelle Erobreren med to maskerte memoarbind om Morten (Morten hin røde, 1945, og Den fortabte generation, 1948), hvor han skildrer sitt sosialistiske kamp- og reiseliv under og etter første verdenskrig, og ut fra sitt daværende kommunistiske syn gjør skarpt opp med det hjemlige samfunn, ikke minst sosialdemokratiet, representert av Pelle, som i sin maktstreben forråder proletarenes sak. Verket svekkes imidlertid av den ensidige agitasjon, slik at det hovedsakelig har selvdokumentarisk interesse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Berendsohn, Walter A.: Martin Andersen Nexø : hans vej til verdenslitteraturen, 1948, Finn boken
  • Haugan, Jørgen: Alt er som bekendt erotik, 1998, isbn 87-12-03291-3, Finn boken
  • Houmann, Børge: Martin Andersen Nexø og hans samtid, 1981–88, 3 b., Finn boken
  • Yde, Henrik: Det grundtvigske i Martin Andersen Nexøs liv, 1991, 2 b., isbn 87-7456-405-6, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg