Faktaboks

Johannes Ewald
Født
18. november 1743, København
Død
17. mars 1781
Johannes Ewald

Johannes Ewald

Johannes Ewald
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Johannes Ewald var en dansk dikter. Ewald står i dansk litteratur på overgangen mellom opplysningstid og romantikk. Han gjør opprør på dikterens vegne mot det nyttepregede borgersamfunn, men kuer sitt opprør og underkaster seg religionens tukt. Hans poesi når en patos som er sjelden i dansk litteratur, prosaen er betagende og spenner over et veldig register.

Biografi

Ewald vokste opp i et sterkt pietistisk prestehjem i København. Ved farens tidlige død kom han på skole i Slesvig, og ble student 15 år gammel. En heftig forelskelse i den unge Arendse Hulegaard fikk ham til å søke berømmelse som soldat. Etter å ha deltatt i sjuårskrigen, dels på prøyssisk, dels på østerriksk side, vendte han syk og medtatt hjem i 1760, og ble cand.theol. i 1762. Arendse giftet seg med en annen, og dette bestemte ham til å «slentre livet igjennom», idet han «ble uenig med all timelig lykke». Også andre forhold, særlig hans eksentriske og romantiske natur, medvirket til at hans liv kom til å forme seg uregelmessig og lite borgerlig, formørket av sykdom, nød og ulykke.

Forfatterskap

Allerede Ewalds første verk, den allegoriske fortellingen Lykkens tempel (1764), vakte atskillig oppsikt, og fra nå av ofret han poesien all sin evne og flid. Hans store mønster var Tysklands berømte «barde» Friedrich Gottlieb Klopstock, så vel i det bibelske drama Adam og Eva eller den ulykkelige prøve (1769), som i den gammelnordiske tragedien Rolf Krage (1770). I 1773 ble han anbrakt i pensjon i Rungsted, og fra de følgende året skriver seg det skjønne diktet Rungsteds lyksaligheder og kjærlighetstragedien Balders død.

Ewalds ypperste prosaskrift, Levned og meninger (1775–1778), omhandler den unge Ewalds forelskelse i Arendse og flukt til soldatlivet. Hans betydeligste drama er syngestykket Fiskerne, det første verket i dansk litteratur hvor allmuefolk opptrer som helter.

Samlede værker, i 6 bind, utkom i årene 1914–1924.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brix, Hans: Johannes Ewald : en række kritiske undersøgelser, 1913
  • Ehrencron-Müller, H.: Forfatterlexikon [...], B. 2, 1925
  • Frandsen, Ernst: Johannes Ewald : et stykke dansk åndshistorie, 2. udg., 1968
  • Sørensen, Peer E.: Johannes Ewalds digtning og poetik, 1997, isbn 88-86474-11-3
  • Zeruneith, Keld: Soldigteren : en biografi om Johannes Ewald, 1985, isbn 87-00-63622-3

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg