Markedsføring er en aktivitet som går ut på å dirigere varer og tjenester fra produksjon frem til forbrukere og brukere. Det omfatter planlegging, gjennomføring og oppfølging av alle aktiviteter knyttet til distribusjon av varer, ideer og tjenester i den hensikt å tilfredsstille kundenes behov og sørge for lønnsomt utbytte for bedriften.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk marketing

Markedsføring dreier seg ikke bare om «kunsten å selge varer, tjenester og ideer», men også om «kunsten å investere i fornøyde kunder». En slik kundeorientering eller markedsorientering forutsetter oppdatert kunnskap om kundenes behov, livsstil, holdninger, intensjoner og atferd både før, under og etter kjøp og bruk av en vare eller tjeneste.

Strategi

Strategiske beslutninger innen markedsføring bygger på analyse av konkurransesituasjonen med vurdering av konkurrenters fortrinn og svakheter og deres valg av konkurransestrategi. En SWOT-analyse kan ligge til grunn for en strategisk beslutning. En markedsutfordrer vil for eksempel kunne velge en «geriljastrategi» (små, hyppige angrep i form av selektive lavpristilbud, kreative reklamekampanjer eller lignende) rettet mot markedslederen i håp om å oppnå bærekraftig markedsandel. Et eksempel er flyselskapet Norwegian (Norwegian Air Shuttle) i konkurranse med SAS (SAS AB).

Den interne analysen hjelper bedriften til å avdekke kostnader som kan kuttes, og fortrinn som kan videreutvikles til bærekraftig konkurransefortrinn, for eksempel bedriftens kjernekompetanse.

Virkemidler

Markedsføringens virkemidler deles gjerne inn i følgende fire grupper:

  1. Produkt: design, kvalitet, logo, emballasje, service, garantier og reklamasjon
  2. Pris: listepris, kampanjepris, rabatter og betalingsvilkår
  3. Salgsfremmende tiltak: reklame, PR, personlig salg, service og andre former for påvirkning
  4. Logistikk: lokalisering, lager, levering, transport og plassering

I forbindelse med planlegging av markedsføringsinnsatsen man en sammensetning av disse virkemidlene som er så gunstig som mulig. Dette kalles også «Marketing Mix».

Merkevarebygging

Sterkere internasjonal konkurranse fører til fokusering på merkevarebygging. Kampen om markedsandeler blir derfor også en kamp om merkevarens plass i folks bevissthet (som et sterkt mentalt bilde, image og godt omdømme). Det innebærer differensiering (profilering) og posisjonering (fremheving av spesifikke egenskaper i forhold til kundenes behov og til konkurrerende merker).

Digital markedsføring

Skjermdump av søkeresultat
Søkemotormarkedsføring bringer betalte søk øverst i søkeresultatet, mens søkemotoroptimalserte nettsteder kommer øverst i søkeresultatet.
Skjermdump av søkeresultat
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Digital markedsføring, e-markedsføring eller elektronisk markedsføring er markedsføring som foregår via internett og andre digitale kanaler. Nesten alle områder innen tradisjonell markedsføring kan gjenskapes i elektronisk form, i tillegg til at man har mulighet for toveiskommunikasjon med kundegrupper, online-oppdatering av personrelaterte data, og markedsovervåking både på hjemmemarkeder og globalt. Internett er blitt en viktig kommunikasjonskanal der fokus kan rettes mot individuell markedsføring, personlig kontakt og relasjonsbygging.

Mange gratis tilgjengelige nettsteder baserer seg på inntekter fra digital reklame. Dette er ofte små bannerannonser som er klikkbare og leder til annonsørens nettsted. Eierne av et nettsted kan på ulike måter kartlegge hva brukeren ser etter på nettstedet og presentere tilbud (eller annonser) på bakgrunn av det, de kan kartlegge hvilke tilbud som flest besøkende er interessert i, og de kan be de besøkende registrere seg med navn og e-postadresse slik at de kan sende reklame direkte til dem.

Sosiale medier som Facebook, Snapchat og Twitter vies økende interesse fra markedsførere. Disse sosiale mediene har det felles at innholdet skapes av brukerne, lever på brukernes premisser og er verktøy for elektronisk sosial omgang. Ettersom de opererer innenfor en «privat» sfære, er kanalene utfordrende for markedsførere å trenge inn i. Likevel tilsier de sosiale medienes vekst at de vil få økende betydning innen digital markedsføring.

Søkemotormarkedsføring

Søkemotormarkedsføring er en strategi for å øke bedriftens, produktets eller tjenestens synlighet via søkemotorer som Google, Microsoft Bing eller Yahoo, og der hensikten er å øke trafikken til nettstedet. Søkemotormarkedsføring gjør det for eksempel mulig å kun bli vist mot kunder som søker etter det bedriften tilbyr, og dermed øke sannsynligheten for at nettstedet blir besøkt.

Søkemotoroptimalisering

Søkemotoroptimalisering er en teknikk for å øke synligheten til en nettside, ved å optimalisere nettstedet med relevant innhold for målgruppene og riktige søkeord. Metoden øker sjansen for at nettstedet dukker høyt opp i søkeresultatene, men krever lenger tid og mer arbeid enn søkemotormarkesføring, som i sin tur krever større investering i form av annonsebudsjett.

Historikk

Som økonomisk funksjon er markedsføring like gammel som produksjon for bytte eller salg, men først fra 1920-årene er den blitt gjenstand for systematisk studium og teoretisk bearbeidelse. Den økte interessen for dette området henger delvis sammen med global markedsliberalisme og friere adgang til markeder på tvers av nasjonale og geografiske skillelinjer.

I samsvar med denne trenden har markedsføring utviklet seg fra å være en ren omsetningsøkonomisk og distribusjonsøkonomisk funksjon til en sammensatt funksjon der også samfunnsvitenskapelige metoder og modeller inngår. Samtidig som produktene blir mer standardiserte, gjør teknologien (særlig innen IKT) det mulig for markedsførere å levere skreddersydde og individualiserte tilbud til smale segmenter og nisjer i det globale markedet, for eksempel gjennom nettsamfunn eller på mobile plattformer. Dette er noe av årsaken til at det kreves stadig høyere og mer sammensatt kompetanse og kreativitet for å kunne opprettholde markedsandeler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg