Faktaboks

Lego
Etymologi
forkortelse for dansk ‘leg godt’
Logo
Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lego, produsent av byggeklosser av plast som kan settes sammen på utallige måter ved hjelp av et sinnrikt system av tapper og groper. Lego er blant verdens best kjente varemerker og mest solgte leketøy, og er kåret til det «20. århundrets leketøy».

Selve varemerket har navnet LEGO, og ble utviklet i Danmark av Godtfred Kirk Christiansen fra 1949. Lego-systemet omfatter også figurer, bevegelse ved hjelp av hjul og små motorer, samt datastyring.

Lego. Til venstre tradisjonelle åttetappede LEGO-klosser. Til høyre en nyere konstruksjon, en kranbil med hjul, motor og mange andre konstruksjonselementer bygd opp i systemet LEGO Technic.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lego-konsernet

Ole Kirk Christiansen (1891–1958) åpnet i 1916 et snekkerverksted i Billund, hvor han i 1932 startet produksjon av leketøy i tre, fra 1934 under varemerket LEGO, som også ble firmaets navn. Trelekene ble fremstilt helt til 1960.

Med Godtfred Kirk Christiansen (1920–1995), grunnleggerens sønn, begynte i 1949 utviklingen av byggeklosser i plast, og han ble i 1958 firmaets leder etter sin far. I 1955 kom det første byggesettet på markedet, og i 1958 ble et nytt sammenkoblingssystem patentert. Dette hadde innvendige rør på klossene, noe som førte til bedre stabilitet på konstruksjonene. Nå ble byggeklossene firmaets hovedprodukt og raskt et populært leketøy over hele Europa, og Lego fikk datterselskap i flere land. I Nord-Amerika produserte bagasjeprodusenten Samsonite klossene på lisens i 1961–1972, og deretter ble produksjonen der overtatt av Lego-konsernet selv.

Den første Legoland-parken ble åpnet i Billund 1968.

Fra 1966 introduserte Lego stadig nye typer klossesett med ulike temaer, med tilleggsutstyr som figurer, tannhjul, motorer med mer, eller beregnet på ulike aldersgrupper. For eksempel har Lego Duplo (introdusert i 1969) større klosser beregnet for små barn, mens Lego Technic (introdusert i 1977) har teknisk tilleggsutstyr.

Kjeld Kirk Kristiansen (f. 1947), grunnleggerens barnebarn, overtok i 1979 ledelsen, og konsernet vokste sterkt internasjonalt. I 1990-årene fikk Lego imidlertid sterk konkurranse fra den nye dataspill-industrien, og selv om konsernet selv satset på dataspill og datastyrte modeller, sank omsetningen. Lego måtte redusere antall ansatte, og 2004 gikk Kjeld Kirk Kristiansen av som konsernsjef.

Den første administrerende direktør som ikke var en del av Kristiansen-familien var Jørgen Vig Knudstorp, som ledet selskapet fra 2004 til 2016. Han ble midlertidig avløst av Bali Padda 1. januar 2017, før Niels B. Christiansen tok over som ny administrerende direktør 1. oktober 2017. Konsernet er fremdeles kontrollert av Kirk Kristiansen-familien.

Omsetning var 36,4 milliarder danske kr i 2018, og antall ansatte var over 17 000 personer.

Legoland

Legoland Nyhavn
Legoland i Billund er Danmarks mest besøkte turistattraksjon utenfor København. Bildet viser Københavns Nyhavn gjenskapt i Lego.
Av /News Øresund.
Lisens: CC BY 3.0

Fornøyelsesparkene Legoland omfatter miniatyrer av kjente bygninger med mer bygd av legoklosser. Det første Legoland ble åpnet i Billund på Jylland i 1968 og er blitt Danmarks mest besøkte turistattraksjon utenfor København. 50 millioner klosser er brukt i oppbyggingen av parken.

Senere er det åpnet Legoland ved Windsor i Storbritannia (1996), i Carlsbad i California, USA (1999) og i Günzburg i Tyskland (2002). Per 2019 er det åtte Legoland-parker i drift, og tre er under bygging.

Den store omsetningssvikten i Lego-konsernet fra slutten av 1990-årene førte til at Legoland-parkene ble utskilt i 2005 og aksjemajoriteten overtatt av det amerikanske investeringsselskapet Blackstone og innlemmet i Merlin Entertainments Group (Lego-konsernet eier 30 %).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg