Folkelig feiring i Lisboa under nellikrevolusjonen 25. april 1974

Nellikrevolusjonen er et mye brukt navn på Portugals innføring av demokrati i årene 1974–1976. 25. april 1974 ble det gjennomført et statskupp mot det autoritære regimet som hadde blitt grunnlagt av António de Oliveira Salazar (statsminister 1932–1968) og videreført av Marcello Caetano (statsminister 1968–1974). Statskuppet ble ledet av en gruppe offiserer som var motstandere av Portugals kriger i de afrikanske koloniene.

Faktaboks

Også kjent som

revolusjonen av 25. april

engelsk Carnation Revolution

portugisisk Revolução dos Cravos eller Revolução de 25 de Abril

Nellikrevolusjonen var fredelig, førte til slutten på kolonikrigene og selvstendighet for de portugisiske koloniene i Afrika alt i 1975.

Bakgrunn

Marcello Caetano var Portugals siste statsminister under diktaturet (Estado Novo) før nellikrevolusjonen.
.

25. april 1974 kunngjorde et kommuniké fra kapteinbevegelsen for de væpnede styrkene, MFA, at regimet ledet av Marcello Caetano var falt. Men i realiteten hadde Estado Novo, grunnlagt av Salazar, opphørt seks år tidligere, 1. august 1968, da Salazar fikk hjerneslag.

Et kolonialt spørsmål

Salazar-regimets politikk gikk hovedsakelig ut på å bevare koloniene. Men de oversjøiske provinsene hadde en negativ innvirkning på de offentlige utgiftene. Samtidig handlet Portugal hovedsakelig med Tyskland og Frankrike og ikke lenger med sine afrikanske kolonier. Dette resulterte i at Portugal ble det fattigste landet i Europa, og innvandringen til Frankrike, Tyskland og Luxembourg var så stor at landet mistet nesten 300 000 innbyggere mellom 1960 og 1970.

Marcello Caetano, som etterfulgte Salazar som statsminister, innså tidlig at det var umulig å opprettholde koloniene. Uten å si det direkte ønsket Marcello Caetano å forberede Angolas og Mosambiks uavhengighet. Planen var at de tidligere kolonistene skulle beholde den politiske makten, som i Sør-Afrika og i Rhodesia. Koloniene skulle bli det Caetano likte å kalle «nye Brasil». Portugal ville da kunne beholde en særstilling i Afrika.

I 1971 ble grunnloven endret. Den mest betydningsfulle endringen gjaldt de oversjøiske territoriene, i samsvar med Marcello Caetanos prosjekt om «progressiv autonomi». Det ble foreslått at de oversjøiske provinsene skulle omgjøres til autonome regioner, som skulle få en rekke rettigheter, inkludert retten til å ha sine egne «folkevalgte styringsorganer» med lovgivende og utøvende myndighet, til å forvalte sine egne finanser og «til å ha et økonomisk regime som er tilpasset behovene for deres utvikling og befolkningens velferd». Dette skulle gjøres gradvis, samtidig som krigene fortsatte.

Motstand mot kolonikrigene

I 1968 ble lengden på militærtjenesten økt fra to til fire år. Rundt 1970 brukte Portugal halvparten av statsbudsjettet på kolonikrigene. Det hjalp lite. En hendelse brøt Marcello Caetanos besluttsomhet for godt. I 1972 ble det begått en massakre i Mosambik. Portugisiske soldater drepte 400 menn, kvinner og barn og satte stråhytter i brann. Da Caetano fikk høre om dette og så bilder av massakren, ble han sjokkert. To ganger ba han republikkens president, Américo Thomas, om å gå av.

I Guinea-Bissau var den militære situasjonen desperat. I 1973 var flere fly blitt skutt ned med missiler og tre militærleire var tapt. Noen dager før statskuppet i 1974 ble hemmelige forhandlinger om Guineas uavhengighet holdt i London. General António de Spínola, som ledet krigen i Guinea-Bissau, publiserte i februar 1974 boken Portugal og fremtiden. På bare noen få dager ble boken solgt i 50 000 eksemplarer. I boken argumenterte Spínola for folkeavstemninger som skulle føre til en føderalisering av koloniene, der hver skulle ha sitt eget styre. Dette harmonerte med Marcello Caetanos ønske om «nye Brasil». Men det var ett annet budskap som alle la merket til: Kolonikrigene kunne ikke vinnes.

Militærkuppet

António de Spínola (til høyre) med en lokal politisk leder i Guinea-Bissau 1968
General António de Spínola ledet maktovertakelsen under nellikrevolusjonen, selv om han forsvarte en fortsatt tilstedeværelse for Portugal i Afrika. Bildet viser Spínola (til høyre) i Guinea-Bissau i 1968.
Veteranene fra Nellikrevolusjonen fotografert 25. april 2019, 45 år etter kuppet

Militæret var nå åpent skeptisk til kolonikrigene. Det som senere ble kjent som 25. april-revolusjonen, begynte med lønnskrav fra kapteinene. Til tross for motstridende tiltak ble kravene innfridd. Dette førte til overbevisning om at regimet var svakt og ikke kunne reddes. Snart, under påvirkning av det portugisiske kommunistpartiet, som hadde infiltrert de lavere gradene av hæren, fikk opposisjonen mot regimet en tydelig politisk dimensjon. Motstanden mot kolonikrigene var uten tvil det avgjørende. 16. mars 1974 gikk kapteinene og troppene deres mot Lisboa, men opprøret var dårlig koordinert og førte ikke frem. Lojalistiske militærstyrker arresterte en del av opprørene. Det hele ble som en generalprøve.

31. mars så Marcello Caetano på en fotballkamp mellom Sporting og Benfica. Da mikrofonene annonserte hans ankomst på stadion, ble han møtt med en enorm applaus. Bare tjuefem dager før kuppet hadde den vanlige mannen i stor grad støttet ham. Men ikke elitene og militære makthaverne.

25. april 1974 gikk alt som planlagt. Opprørene dro til Lisboa og overtok strategiske punkter i byen uten motstand. Det faktum at det etterretningspolitiet DGS, tidligere PIDE, ikke registrerte noe som helst av forberedelsene, viser tydelig hvor svakt regimet var. Kvelden før ringte etterretningssjefen til forsvarsministeren. Beskjeden var beroligende: «De kan sove trygt, herr minister»

Klokken 22:55 ble sangen «Og etter farvel» spilt på radioen. Sangen var Portugals bidrag til Eurovision dette året. Dette var det første signalet på kuppet. Klokken 00:25 ble sangen «Grândola, den solbrune landsbyen» spilt. Dette var det andre signalet for militærkuppet.

Det var det mykeste kuppet i det tjuende århundrets historie. Foran DGS-hovedkvarteret ble fem mennesker drept og førtifem såret blant forbipasserende som ble beskutt av panikkslagent politi. Politiske fanger ble løslatt. Soldater forhindrer lynsjing. Regimet falt som et korthus. I løpet av få timer var det hele over, og republikkens president og statsminister ble sendt i eksil til Brasil. General António de Spínola aksepterte å lede maktovertakelsen, og det forhindret et blodbad mellom de militære som fortsatt støttet regimet, og april-kapteinene, som de senere ble kalt. Ironien var at den som ivrigst forsvarte en fortsatt tilstedeværelse for Portugal i Afrika, nå ledet en revolusjon som på noen få måneder ville avskaffe alle koloniene. «Uten de afrikanske territoriene vil landet bli redusert til et meningsløst hjørne og ende opp med en rent formell eksistens innenfor et politisk rammeverk der landets reelle uavhengighet vil være truet», skrev Spínola i Portugal og fremtiden.

Nelliker til revolusjonen

Revolusjonen begynte som et militært opprør, ikke et folkeopprør. Ingen visste hva som ville skje. Ved Rossio i Lisboa, spurte en kvinne en soldat som gikk forbi hva alt spetakkelet var for. «Vi skal arrestere Marcello Caetano – dette er en revolusjon», svarte soldaten, og ba damen om en sigarett. Men alt hun hadde, var nelliker. Soldaten tok imot nelliken og stakk den i løpet på maskingeværet. Kvinnen syntes det var morsomt og begynte å dele ut nelliker til soldatene. Nellikene var for å markere 50-årsjubileet til restauranten hun jobbet i. Det var slik revolusjonen fikk navnet sitt.

Ettermæle

Mário Soares

Etter den såkalte «nellikrevolusjonen» i april 1974, da deler av de væpnede styrkene styrtet diktaturet, begynte Portugals utvikling mot et parlamentarisk demokrati. Bildet viser sosialistlederen, den senere statsminister og president Mário Soares, under valgkampen i 1975.

Av /NTB Scanpix ※.

«Grândola, den solbrune landsbyen, Broskapets land, Det er folket som bestemmer, Inne i deg, o by!» Lyrikken til sangen som startet militærkuppet, var et perfekt valg for å forme myten om en folkerevolusjonen, der frihet og brorskap stod i fokus. Nokså uventet strømmet folket ut i Lisboas gater og ga mat og gaver til soldatene. Gleden var smittsom, og snart ble militærkuppet omdannet til en folkefest.

I koloniene var situasjonen naturligvis annerledes. Allerede i januar 1974 samlet en folkemengde seg rundt militærkasernen i byen Beira i Mosambik og anklaget militæret for ikke å føre krigen godt nok. 7. september 1974, på samme dag som avtalen som anerkjente Mosambiks rett til uavhengighet ble undertegnet, gjennomførte de portugisiske bosetterne opprør mot de portugisiske styresmaktene. Det utløste en voldsbølge som skulle prege Mosambiks avkolonisering.

I Portugal er 25. april en av de 13 obligatoriske nasjonale helligdagene. Denne dagen feires som «Frihetens dag».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rui Ramos, História de Portugal, 2009
  • Yves Léonard, Histoire du Portugal contemporain de 1890 à nos jours, 2016
  • José António Saraiva, Caetano – O drama do político obrigado a ter duas faces, 2020

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg