Råvarer er varer som nyttes som grunnlag for industriell produksjon.

Faktaboks

Også kjent som

råstoff

engelsk feedstock, commodity

Man tenker vanligvis på de internasjonale stapelartikler fra jordbruk, bergverk med mer. Prisene på disse kan svinge sterkt med forsyningssituasjonen, og de er gjenstand for stor oppmerksomhet. Prisene registreres ved børsomsetningen.

Råvareavtaler

Den internasjonale handel med råvarer har siden andre verdenskrig stadig vært gjenstand for forhandlinger i FNs organer og i private sammenslutninger. Frem til midten av 1970-årene ble det inngått råvareavtaler om blant annet hvete, kaffe, kakao, sukker og tinn.

Fra midten av 1970-årene har forhandlinger om slike avtaler særlig foregått innenfor rammene av UNCTAD, FNs konferanse for handel og utvikling. Planene om omfattende råvareavtaler ble bare i liten grad satt ut i livet. Se kartell (internasjonale karteller).

I 1980 ble det imidlertid utarbeidet en avtale om et felles råvarefond, som trådte i virksomhet i 1989. Dette fondet, Common Fund for Commodities, med 103 medlemsland (2014) og hovedsete i Amsterdam, finansierer blant annet «støtputelagre» (buffer stocks) og internasjonalt samordnede nasjonale lagre, for å stabilisere prisene på visse råvarer. Fondet finansierer også langsiktig utvikling av effektive råvareavtaler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg