Nøtteknekkeren

Fra Nasjonalballettens oppsetning av Nøtteknekkeren i 2019
/Den norske opera og ballett.
Ellen Kjellberg og Viktor Róna som Klara og prinsen i Nøtteknekkeren

Artikkelstart

Nøtteknekkeren er en av verdens aller mest oppførte balletter. Opprinnelig ble den koreografert av Marius Petipa og Lev Ivanov til musikk av Pjotr Tsjajkovskij. Librettoen er skrevet at Alexandre Dumas Péres, og den er løselig basert på E. T. A. Hoffmanns eventyr Der Nussknacker und der Mäusekönig ('Nøtteknekkeren og musekongen').

Balletten ble oppført første gang i 1892 av Den Keiserlige Ballett i St. Petersburg. Den er blitt en svært populær forestilling som oppføres i mange land over hele verden ved juletider. Den finnes i en rekke versjoner skapt av forskjellige koreografer, men alltid til Tsjajkovskijs kjente musikk.

Kort fortalt er handlingen et juleselskap som blir til en reise inn i en ung jentes julenattsdrøm full av skumle, vakre og morsomme scener hvor publikum dras med på en fantasifull eventyrreise sammen med Klara og nøtteknekkerprinsen.

I Norge

Nasjonalballetten har hatt Nøtteknekkeren på repertoaret siden 1965, da den første norske oppførelsen fant sted på Den Norske Opera i Walter Gores versjon. I 1974 koreograferte den ungarske stjernedanseren Victor Rona sin egen versjon av Nøtteknekkeren, basert på Vasili Vainonens koreografi fra 1934. Denne forestillingen ble svært populær og ble værende i repertoaret i 20 år. I 1994 koreograferte daværende ballettsjef Dinna Bjørn enda en ny versjon for Nasjonalballetten. Denne forestillingen av Nøtteknekkeren ble spilt i 21 sesonger på Den Norske Opera & Ballett og ble vist for over 400 000 publikummere.

I 2016 fikk Nasjonalballetten sin fjerde utgave av juleballetten Nøtteknekkeren, denne gang med koreografi av kompaniets solist Kaloyan Boyadjiev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg