Koreografi

En oppførelse av Svanesjøen fra 1970-årene.

Av /NTB Scanpix ※.

Svanesjøen er en ballett i fire akter med musikk av Pjotr Tsjajkovskij. Den hadde urpremiere med Václav Reisingers koreografi i Moskva i 1877.

Balletten fikk ny koreografi ved Marius Petipa og Lev Ivanov til St. Petersburg-oppførelsen i 1895. I ny versjon ble Svanesjøen den mest populære av de romantiske ballettene. Petipa og Ivanov delte aktene mellom seg, Petipa hadde ansvaret for første og tredje akt, mens Ivanov koreograferte andre og fjerde akt. 1895 versjonen hadde Pierina Leganini og Pavel Gerdt i hvedrollene.

Mellom 1901 og 1907 ble Petipa og Ivanovs versjon av Svanesjøen nedskrevet i Stephanovs notasjonssystem og finnes i dag som en del av Stephanovsamlingen som eies av Harvard University.

Den Norske Opera & Ballett oppførte annen akt av balletten i 1963 og hele verket i 1967. Den klassiske versjonen står fortsatt på repertoaret til ballettkompanier over hele verden og balletten inspirerer og utvikles fremdeles i nye versjoner som for eksempel Matthew Bournes berømte versjon fra 1995, Dada Masilos fra 2010 og Alexander Ekmans fra 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg