Limfjorden

Artikkelstart

Limfjorden er en fjord i Danmark som skjærer seg gjennom Jylland fra Thyborøn i vest til Hals ved Kattegat. Fjorden er 180 kilometer lang. I øst er den smal og seilbar for skip inn til Ålborg, mens den vestover veksler mellom vide bassenger, såkalte bredninger, og smale, grunne sund.

Faktaboks

Etymologi
av lim i betydningen ‘kalk’

Limfjorden var før skilt fra Nordsjøen ved en tange. I 1825 brøt havet gjennom ved Agger, men løpet ble tilsandet og lukket fra 1875. Det nåværende løpet ble dannet naturlig i 1863 ved Thyborøn og holdes åpent ved mudring.

Limfjorden har rike muslingbanker, og enkelte steder dyrkes østers. Forholdene er gode for seilsport.

Limfjorden krysses av flere faste forbindelser: Oddesundbroen, Sallingsundbroen, Aggersundbroen, Limfjordsbroen, Limfjordstunnelen og jernbanebroen i Ålborg Vestby. Det finnes dessuten fortsatt noen ferjeforbindelser, blant annet til Egholm og Fur, og på strekningene Hals-Egense, Hvalpsund-Sundsøre og Thyborøn-Agger.

På øya Jegindø står Limfjordens svar på Den lille havfrue; bronsestatuen Fjordfiskeren, som er utført av Bodil Dam. Statuen er øyas vartegn og er en hyllest til fjordfiskerne som skapte det vesle samfunnet på øya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg