Jørgen Plaetner var en dansk komponist, særlig kjent for å være en av de tidligste komponistene av elektronisk musikk i Danmark. Plaetner hadde også et utstrakt virke som musikkpedagog.

Fra 1949 gikk han på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, hvor han studerte med blant andre Vagn Holmboe og Niels Viggo Bentzon. På 1950-tallet deltok han på de internasjonale feriekursene for ny musikk i Darmstadt, og ble særlig inspirert av Karlheinz Stockhausens elektroniske musikk.

I 1960 lagde han sitt eget lydstudio, og begynte å komponere sine elektroniske verk. Mange av disse forener både den franske musique concrète og den tyske Elektronische Musik, slik Stockhausen hadde gjort i Gesang der Jünglinge. I årene 1966-77 var han ansatt som stadskomponist i Holstebro, og dannet i den forbindelse Holstebro Elektron Musik Studie (HEMS).

Av Plaetners elektroniske verk kan nevnes Elektronisk kantate (1960)  med tekst av Piet HeinBeta (1962-63), den elektroniske operaen Den genfundne Ophelia (1960-62) med tekst av Frank Jæger, og De elskende (1965) med tekst av Poul Borum. Plaetner komponerte også en rekke verk for mer tradisjonelle besetninger.

  • Kullberg, Erling. (2003). Nye toner i Danmark. Aarhus Universitetsforlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.