Jørgen Plaetner

Faktaboks

Jørgen Plaetner
Uttale
plaˈetner
Født
14. februar 1930, København
Død
9. juli 2002, Kårahult, Sverige

Jørgen Plaetner var en dansk komponist, særlig kjent for å være en av de tidligste komponistene av elektronisk musikk i Danmark. Plaetner hadde også et utstrakt virke som musikkpedagog.

Fra 1949 gikk han på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, hvor han studerte med blant andre Vagn Holmboe og Niels Viggo Bentzon. På 1950-tallet deltok han på de internasjonale feriekursene for ny musikk i Darmstadt, og ble særlig inspirert av Karlheinz Stockhausens elektroniske musikk.

I 1960 lagde han sitt eget lydstudio, og begynte å komponere sine elektroniske verk. Mange av disse forener både den franske musique concrète og den tyske Elektronische Musik, slik Stockhausen hadde gjort i Gesang der Jünglinge. I årene 1966-77 var han ansatt som stadskomponist i Holstebro, og dannet i den forbindelse Holstebro Elektron Musik Studie (HEMS).

Av Plaetners elektroniske verk kan nevnes Elektronisk kantate (1960) med tekst av Piet Hein, Beta (1962-63), den elektroniske operaen Den genfundne Ophelia (1960-62) med tekst av Frank Jæger, og De elskende (1965) med tekst av Poul Borum. Plaetner komponerte også en rekke verk for mer tradisjonelle besetninger.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kullberg, Erling. (2003). Nye toner i Danmark. Aarhus Universitetsforlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg