Signeringen av Roma-traktaten på Capitol 25. mars 1957. Blant underskriverne sees Paul Henri Spaak fra Belgia (nr. 1 fra venstre), Konrad Adenauer og Walter Hallstein fra det daværende Vest-Tyskland (nr. 5 og 6 fra venstre) og Joseph Luns fra Nederland (nr. 10 fra venstre). Bildet er et fargelagt svart/hvitt-fotografi. © EU-Kommisjonen

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Romatraktaten, også kjent som Romatraktatene, er to traktater som etablerte Det europeiske økonomiske fellesskap (EØF/EEC) og Det europeiske atomenergifellesskap (EURATOM). Romatraktaten la dermed grunnlaget for det som ble Den europeiske union (EU). Med EØF-traktaten ble det skapt et indre marked innenfor EU som var basert på fri bevegelighet av varer, personer, tjenester og kapital. Formålet bak EØF-traktaten og etableringen av det indre markedet var å endre forholdene for handel og produksjon på territoriet til de 6 medlemstatene og tjene som et skritt mot et nærmere politisk fellesskap. Romatraktatene utviklet dermed politikken som ble skapt med opprettelsen av det europeiske kull- og stålfellesskap. Blant de sentrale oppgavene til det europeiske fellesskapet blir det ytterlig anført at medlemslandenes økonomiske politikk skulle gradvis tilnærme seg på en harmonisk måte, at befolkningens levestandarden skulle heves og at tettere relasjoner mellom statene i fellesskapet skulle fremmes. Uten Romatraktaten ville man ikke ha dagens indre marked i EU.

Faktaboks

Også kjent som

Romatraktatene

EURATOM traktaten slo fast fellesskapsregler for sivil bruk av atomenergi.

Traktaten ble undertegnet i Roma 25. mars 1957 av Belgia, Frankrike, Italia, Luxembourg, Nederland og Vest-Tyskland, og trådte i kraft fra 1. januar 1958. Med Nicetraktaten ble traktatene endret, men er fortsatt en bestanddel av dagens traktatverket (TEUV-traktaten) og basis til EU.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg