Anniken Huitfeldt og Ine Eriksen Søreide
14. oktober 2021 overtok Anniken Huitfeldt (til venstre) fra Arbeiderpartiet som Norges utenriksminister etter Ine Eriksen fra Høyre. Huitfeldt gikk av som utenriksminister i 2023.
Av /NTB.

Utenriksminister er i Norge den offisielle tittelen på statsråden i Utenriksdepartementet. Historisk har utenriksministeren hatt rang foran de øvrige statsråder, men dette er ikke lenger tilfelle. Rangordningen i regjeringen bestemmes i dag av en rekke forhold.

Faktaboks

Også kjent som

utanriksminister

I koalisjonsregjeringer har vanligvis de partilederne som er medlem av regjeringen fått rang foran utenriksministeren. Men praksis her har variert mellom ulike regjeringer, og ofte har ansiennitet i regjeringen bestemt rangordningen.

I flere regjeringer de siste ti-årene har Utenriksdepartementet hatt to statsråder, hvorav en har hatt tittelen Utviklingsminister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg