Pia Olsen Dyhr
Pia Olsen Dyhr ble leder i Socialistisk Folkeparti i 2014.
Pia Olsen Dyhr
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Socialistisk Folkeparti er et dansk venstresosialistisk parti, stiftet i 1959 av Aksel Larsen (partileder til 1968) etter en splittelse av Danmarks kommunistiske parti. Socialistisk Folkeparti har et radikalt sosialistisk og pasifistisk program. Stemmene kom opprinnelig først og fremst fra tidligere kommunistiske velgere.

Partiets leder fra 2014 er Pia Olsen Dyhr.

Historikk

I 1967 inngikk Socialistisk Folkeparti et samarbeid med Socialdemokratiet, noe som sikret Jens Otto Krags annen regjering. Ved en avstemning i Folketinget samme år om regjeringens forslag til økonomiske krisetiltak, brøt imidlertid seks representanter på Socialistisk Folkepartis venstre fløy ut, og felte ministeriet sammen med de borgerlige partier og dannet sitt eget parti, Venstresocialisterne, senere slått sammen med uavhengige grupper til Enhedslisten.

SF gjorde sine beste valg i 1988 og 2007 med 13 prosent av stemmene. For valgresultater, se tabell under folketingsvalg i Danmark.

Ved valget i 2011 fikk partiet 9,2 prosent av stemmene og gikk for første gang inn i regjering, under ledelse av Socialdemokratiets leder Helle Thorning-Schmidt. SF hadde seks statsråder i regjeringen, deriblant utenriksminister Villy Søvndal, senere Holger K. Nielsen. Partiet trakk seg ut av regjeringen i 2014, og Annette Vilhelmsen, som ble partileder i 2012, kunngjorde da at hun trakk seg. SF gjorde et dårlig valg i 2015 med bare 4,2 prosent av stemmene.

Partiet ble deretter et mer rendyrket opposisjonsparti og gjorde et godt valg i 2019 med 7,7 prosent. SF var fra 2019 støtteparti til den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen. Ved valget i 2022 opplevde partiet en fremgang til 8,3 prosent og ble Danmarks fjerde største parti. Det deltok i forhandlingene om en ny bredt sammensatt regjering, men trakk seg til slutt fra regjeringsforhandlingene og er fra 2022 opposisjonsparti i Folketinget.

Partiledere

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg