Maastricht-traktaten, inngått 1991 mellom medlemslandene i det daværende EF, som omdannet EF til Den europeiske union (EU). Gjeldende fra 1993.

Avtalen inneholdt enighet om en politisk union, samt en økonomisk og monetær union (ØMU). I tillegg inneholdt den planer om en felles utenriks- og sikkerhetspolitikk (FUSP). Viktige deler av den ambisiøse traktaten er blitt gjennomført, selv om andre deler ennå sto igjen uoppfylt da avtalen ble avløst av nyere traktater.

Maastricht-avtalen ble først forkastet av Danmark i en folkeavstemning 1992. Danmark forhandlet seg frem til enkelte unntak fra avtalen, som så ble endelig vedtatt på toppmøtet i Edinburgh 1992. Etter ratifikasjon i medlemslandene trådte avtalen i kraft 1. nov. 1993. 1996 tok EU-landene fatt på revidering av avtalen, og på toppmøtet i Amsterdam 1997 ble det vedtatt en ny traktat (gjeldende fra 1999), senere avløst av Nice-traktaten fra 2003 og Lisboa-traktaten fra 2009. Den reviderte utgaven av Maastricht-avtalen som gjelder fra 2009 har fått nytt navn, Traktaten om Den europeiske union (TEU) og inngår som en del av den overgripende Lisboa-traktaten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.