Peter Høeg

Faktaboks

Peter Høeg
Født
17. mai 1957, København

Artikkelstart

Peter Høeg er en dansk forfatter.

Med bakgrunn som ballettdanser og skuespiller debuterte Høeg oppsiktsvekkende som forfatter med den fantasifulle romanen Forestilling om det tyvende århundrede (1988), som ved å følge representanter fra to familier fra ulike sosiale lag gjennom tre generasjoner gir et mangefasettert bilde av 1900-tallets Danmark. Den stramt komponerte novellesamlingen Fortællinger om natten (1990) rommer ni uortodokse beretninger om hvordan kjærligheten spiller seg ut natten til den 20. mars 1929, og vitner om sterk inspirasjon fra Karen Blixens fortellerkunst.

I 1992 fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med den usedvanlige thrilleren Frøken Smillas fornemmelse for sne (filmatisert i 1997; regi: Bille August). De måske egnede (1993) handler om en privatskoles velmenende, men sterkt kontrollerende pedagogiske eksperimenter med barn. Den fantastiske romanen Kvinden og aben (1996) skildrer vår sivilisasjon og vårt forhold til naturen.

Etter ti års pause utkom romanen Den stille pige (2006), som ikke nådde nivået fra tidligere bøker. Den kritikerroste romanen Elefantpassernes børn (2010) er både en eventyrlig roman og en thrillerkomedie med et omfangsrikt persongalleri.

De fleste av Høegs bøker er oversatt til norsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg