. Begrenset gjenbruk

Berlingske Tidende, dansk dagsavis, grunnlagt i 1749, utkommer i København. Berlingske Tidende er Danmarks eldste dagsavis og en av Københavns to store abonnementsaviser. Opplag 1. halvår 2009: 102 571, søndager 125 396.

Avisen ble grunnlagt i 1749 av boktrykker Ernst Heinrich Berling som en fortsettelse av avisen Extraordinære Relationer, grunnlagt i 1721. Berlingske Tidende kom opprinnelig ut to ganger om uken under navnet Kiøbenhavnske Danske Post-Tidender. Fra 1841 ble den sendt ut regelmessig alle hverdager og fra 1913 også søndager. Berlingske Tidende skiftet navn flere ganger i løpet av sine første 100 år. Berling-navnet ble tatt opp i tittelen i 1833, men det nåværende navn ble først innført i 1936.

Berlingske Tidendes grunnlag var opprinnelig annonse- og postprivilegier, og ikke minst takket være annonsene vokste den hurtig alt fra starten av. Da innenlandske kommunikasjoner ble bedret i 1820-årene, spredte den seg over hele Danmark. Gjennom privilegiene var Berlingske Tidende frem til det store systemskiftet i dansk politikk i 1901 nær knyttet til det konservative regimet. Også etter at privilegiene var falt fullstendig bort i 1904, opprettholdt avisen sin posisjon som konservativt hovedorgan, selv om den er uavhengig av det konservative parti.

Berlingske Tidende har i flere faser vært banebrytende for utviklingen i dansk presse. Dette gjelder blant annet da den – som første danske avis – begynte å komme ut regelmessig og dessuten innførte en klarere typografi med titler og spaltedeling. I Chr. Gulmans sjefredaktørtid, 1913–1934, gikk Berlingske Tidende i spissen ved omleggingen til nyhetsorgan.

Avisens ettermiddagsutgave, Berlingske Aftenavis, utkom frem til 1971, da den gikk over til å bli en selvstendig ukeavis (Weekendavisen).

Mecom Group solgte Berlingske Media i 2014 til det belgiske familieselskapet De Persgroep for 1,8 milliarder DKK.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.