Berlingske Tidende

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Berlingske Tidende er en dansk dagsavis som utkommer i København. Avisen ble grunnlagt i 1749 som Kiøbenhavnske Danske Post-Tidender, byttet senere navn til Berlingske Tidende og i 2011 til Berlingske. Berlingske er Danmarks eldste dagsavis og en av Københavns to store abonnementsaviser.

Historie

Avisen ble grunnlagt i 1749 av boktrykker Ernst Heinrich Berling som en fortsettelse av avisen Extraordinære Relationer, grunnlagt i 1721. Berlingske Tidende kom opprinnelig ut to ganger om uken under navnet Kiøbenhavnske Danske Post-Tidender. Fra 1841 ble den sendt ut regelmessig alle hverdager og fra 1913 også søndager. Berlingske Tidende skiftet navn flere ganger i løpet av sine første 100 år. Berling-navnet ble tatt opp i tittelen i 1833, men det nåværende navn ble først innført i 1936.

Berlingske Tidendes grunnlag var opprinnelig annonse- og postprivilegier, og ikke minst takket være annonsene vokste den hurtig alt fra starten av. Da innenlandske kommunikasjoner ble bedret i 1820-årene, spredte den seg over hele Danmark. Gjennom privilegiene var Berlingske Tidende frem til det store systemskiftet i dansk politikk i 1901 nær knyttet til det konservative regimet. Også etter at privilegiene var falt fullstendig bort i 1904, opprettholdt avisen sin posisjon som konservativt hovedorgan, selv om den er uavhengig av det konservative parti.

Berlingske Tidende har i flere faser vært banebrytende for utviklingen i dansk presse. Dette gjelder blant annet da den – som første danske avis – begynte å komme ut regelmessig og dessuten innførte en klarere typografi med titler og spaltedeling. I Chr. Gulmans sjefredaktørtid, 1913–1934, gikk Berlingske Tidende i spissen ved omleggingen til nyhetsorgan.

Avisens ettermiddagsutgave, Berlingske Aftenavis, utkom frem til 1971, da den gikk over til å bli en selvstendig ukeavis (Weekendavisen).

2011 endret avisen navn fra Berlingske Tidende til Berlingske.

Mecom Group solgte Berlingske Media i 2014 til det belgiske familieselskapet De Persgroep for 1,8 milliarder DKK.

Opplag

  • 1. halvår 2009: 102 571, søndager 125 396.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg