Jellingsteinene

Jellingsteinene.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Jellingsteinene. Runesiden på den største av de to runesteinene.

Jellingsteinene
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.
Gorm den gamle reiste den lille Jellingsteinen til minne om kona Tyre. Steinen har innskriften «Kong Gorm gjorde dette minne etter Tyre sin hustru, Danmarks bot».

Artikkelstart

Jellingsteinene er to runesteiner i JellingJylland. Dette er de mest kjente runesteinene i Danmark. De to runesteinene står like ved Danmarks to største gravhauger.

Faktaboks

Også kjent som

Jelling-steinene, Jellingstenene

Runesteinene

Den største steinen er 2,5 meter høy og tresidig. Bredsiden har innskriften: «Harald konge bød gjøre dette minnesmerke etter Gorm sin far og Tyra sin mor – den Harald som vant seg alt Danmark og Norge og gjorde danene kristne.» Steinen er dekorert i Mammenstil – den ene smalsiden med en akantusprydet løve, den andre med en Kristus-figur omgitt av båndslyngninger.

Den andre Jellingsteinen er en firkantet blokk med innskriften: «Kong Gorm gjorde dette minnesmerke etter Tyra sin kone, Danmarks bot.» Dette er den eldste steinen og må være reist i tidsrommet 935–983.

Gravhaugene

Haraldsteinen - bildeside.
Av /Nationalmuseet.
Lisens: CC BY NC 4.0

De to runesteinene står like ved Danmarks to største gravhauger, begge om lag 70 meter i diameter. Det har vært gravd i haugene flere ganger, blant annet i 1704, 1820–1821, 1861, 1941, 1947–1948, 1965 og 1977. I den nordre haugen ble det i 1820 funnet et gravkammer av tre, med vegger kledd med ullstoff. Graven har vært plyndret i gammel tid, men et lite sølvbeger og enkelte andre småsaker var igjen. Sølvbegeret er dekorert i en særpreget stil som har fått navnet jellingstil etter dette funnet. Tømmer fra gravkammeret er datert til 958–59.

Tradisjonen knytter kong Gorm og dronning Tyra til disse to store haugene. Inntil 1977 var det ikke funnet noen grav i Sørhaugen, men gravingen i 1977 førte til funn som kan tyde på at en kvinne har vært gravlagt der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg