grønlandsk

Grønlandsk er et språk som hører til den eskimoisk-aleutiske språkfamilien. Det er hovedspråket og offisielt språk på Grønland ved siden av dansk, der det tales av ca. 55 000 mennesker.

Faktaboks

Også kjent som

kalaallisut

Grønlandsk hører til den østlige grenen av eskimoisk (kalaallisut). Dialektene på vestkysten (60°–73° n.br.) kan deles i fire grupper; dertil kommer polareskimoisk og den sterkt avvikende østgrønlandske dialekten (Tasiilaq). Grønlandsk er et såkalt polysyntetisk språk, det vil si at ordene består av et stort antall avlednings- og bøyningsendelser som ofte kan svare til setninger i andre språk.

Skriftspråket bygger på de vestgrønlandske dialektene og går tilbake til slutten av 1700-tallet (Hans Egede og Paul Egede). Det fikk konsekvent utforming på midten av 1800-tallet av Samuel Kleinschmidt.

Grønlandsk skrives med det latinske alfabetet. I 1973 ble det innført en ny rettskrivning som svarer til det moderne talemålet på vestkysten.

Fra middelalderen finnes noen få norrøne lånord, fra 1700-tallet noen norske, og senere er et betydelig antall danske lånord kommet inn i språket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg