Politiken

Politiken

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Politiken, dansk morgenavis i København, grunnlagt 1884 som organ for den radikale fløy av bondepartiet Venstre, fra 1905 for partiet Radikale Venstre. Politiken er politisk uavhengig fra 1970.

Faktaboks

Uttale
politˈiken

Bladets første sjefredaktør var Viggo Hørup. Sammen med en gruppe litterært og politisk begavede personligheter, blant dem Georg Brandes, klarte han å gjøre sin avis til et talerør for tidens nye ideer.

Da Hørup trådte tilbake 1901, ble Edvard Brandes sjefredaktør frem til 1903. Hans etterfølger, Henrik Cavling, som var sjefredaktør 1904–27, fornyet avisen betraktelig. Med mønster i den engelske og amerikanske penny press brakte Cavling et omfattende nyhetsstoff fra utlandet og moderniserte layouten bl.a. ved utstrakt bruk av illustrasjoner. Selv om Politiken senere har gjennomgått en stadig journalistisk og typografisk fornyelse, er det fortsatt Cavlings ideer som ligger til grunn for den politiske og kulturelle innflytelse avisen fremdeles har, med sitt sosialliberale og frisinnede samfunnssyn.

Opplag 2. halvår 2014 var 87 095 på hverdager (søndager 108 883). Tøger Seidenfaden var sjefredaktør fra 1993 til sin død januar 2011. Ansvarshavende sjefredaktør fra 2011 er Bo Lindegard.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg