Møn
Møn
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Møn er en øy beliggende i Østersjøen, øst for sundet mellom Sjælland og Falster i Danmark. Den hadde 9200 innbyggere i 2022 og et areal på 218 kvadratkilometer.

Den eneste byen er Stege som har 3813 innbyggere i 2017. Et lavt belte deler øya i to. Det østlige Møn, som når en høyde av 143 meter over havet på Aborrebjerg, faller bratt av mot havet og danner Møns Klint, hvis vegger består av skrivekritt. Geocenter Møns Klint ligger sentralt plassert og er et pedagogisk opplevelsessenter der forskningsformidling står sentralt.

Møn er meget fruktbar og store arealer er oppdyrket.

Hovedøya har broforbindelse med Sjælland over Ulvsund (til Kalvehave), og er lengst i sørvest knyttet til hovedveiforbindelsen mellom Falster og Sjælland over Farøbroerne som forbinder Møn med Bogø og Farø. Møn har også broforbindelse til øya Nyord. Næringsmiddelindustri og turisme er viktige næringsveier, samt noe jordbruk med dyrking av korn og sukkerbeter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg