Grafen viser de siste marin-isotoptrinnene (MIS). Flere forskere mener nå at MIS 12 er elster-istiden og at 11 er holstein interglasial. MIS 5a (den høyeste toppen i 5) er eem interglasial og MIS 1 er vår tid.

Mellomistid er betegnelsen på en mild eller varm klimaperiode mellom to istider.

Faktaboks

Også kjent som

interglasial

Nåtiden er en mellomistid som har vart siden slutten på siste istid (ca. 10 000 år siden).

I Norge finnes det nesten ikke avsetninger fra mellomistider fordi senere isbreer eroderte bort spor av de tidligere. I Europa er mellomistider først og fremst kjent fra Tyskland og Nederland.

Siste mellomistid (eem) var for 130 000–117 000 år siden. Avsetninger fra eem er beskrevet fra Fjøsanger ved Bergen.

Istider og mellomistider i Europa har vært delt inn slik:

  • Holocen – vår mellomistid (fra ca. 10 000 år siden)
  • Weichsel – siste istid (117 000–10 000 år siden)
  • Eem – siste mellomistid (130 000—117 000 år siden)
  • Saale – foregående istid (240 000–130 000 år siden)
  • Holstein – mellomistid
  • Elster – istid
  • Cromer compleks – flere kalde og varmere perioder.

Rekkefølgen er riktig, men man har funnet ut at det var flere varme- og kuldeperioder mellom Holstein interglasialen og Saale istiden. Uavhengig av hverandre fant forskere i både Vest- og Øst-Tyskland omkring 1970 en mellomistid etter Holstein. De kalte den henholdsvis Wacken og Dömnitz i de to landene. Denne istiden er nå veldokumentert og anerkjent, og den kalde perioden (da det ganske sikkert var istid i Norge) mellom Holstein og Wacken har fått navnet Fuhne.

Det er nå flere observasjoner som sterkt tyder på at Elster istiden tilsvarer marin-isotoptrinn (MIS) 12 og at Holstein interglasial er MIS 11 (se figur). Da er sannsynligvis Wacken interglasial MIS 9. Vi ser av figuren at det i MIS 7 er flere varme perioder mellom MIS 9 og Eem som er MIS 5 a, så hvis Reinsdorf er riktig, så hører nok den hjemme her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg