Skandinavia og Norden
Skandinavia består av Norge, Sverige og Danmark (mørkeblått). Norden omfatter i tillegg Finland, Island, Færøyene og Grønland. Grønland tilhører verdensdelen Nord-Amerika, resten av landene ligger i Nord-Europa.
Skandinavia og Norden
Lisens: CC BY SA 3.0

Skandinavia er en betegnelse for landene Danmark, Norge og Sverige.

Skandinavia brukes også i noen grad synonymt med den skandinaviske halvøya. I noen sammenhenger kan den skandinaviske halvøy brukes om Norge, Sverige og den nordvestre delen av Finland.

I Skandinavia snakkes skandinaviske språk (norsk, svensk, dansk) og flere minoritetsspråk, blant annet samisk, kvensk og finsk.

Skandinavisme-bevegelsen oppsto på midten av 1800-tallet og arbeidet for et tettere kulturelt og praktisk samarbeid mellom de tre skandinaviske landene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Svein Askheim

Artikkelen hører vel hjemme i Geologi og landformer i Europa eller Geografi Europa?

svarte Georg Kjøll

Har flyttet denne og 'Fennoskandia' nå. Alt godt fra Georg

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Kvifor står finsk omtalt som minoritetsspråk? Det må da vere ein glepp.

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei! Finland er ikke en del av Skandinavia, og dermed opptrer finsk bare som minoritetsspråk i de skandinaviske landene (blant annet med offisiell status som minoritetsspråk i Sverige). Hilsen Jostein i leksikonredaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg