Idrett i Danmark

Håndball er opprinnelig et delvis dansk spill, blant annet ble de første reglene nedskrevet i Danmark i 1898. Fra finalen mellom Danmark og Norge i EM 2004, der Norge ble mestere. Med ballen Gro Hammerseng. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Danmark er kjent for flere idretter, deriblant Fotball og håndball som er Danmarks mest populære idretter.

Fotball

Danmark innførte herrefotball allerede i 1870-årene, som et av de første landene utenfor Storbritannia. De hevdet seg godt i de første olympiske turneringene med seier i jubileumslekene 1906 og annenplass 1908 og 1912. Senere kom de også på tredjeplass i 1948 og på annenplass i 1960. I 1984 nådde Danmark semifinalen i EM, og i 1992 ble de europamestere i Sverige, deres største fotballprestasjon hittil. Danmark kvalifiserte seg til VM-sluttspillet i 1986, 1998 og 2002, og i 1998 nådde de kvartfinalen. De ble utslått i åttendedelsfinale i 2002, røk ut i gruppespillet i 2010, og utslått igjen i åttendedelsfinalen i 2018. I EM ble de utslått i gruppespillet i 2000 og 2012, og utslått i kvartfinalen i 2004. Danskene ble også utslått i kvalifiseringen til EM i 2016.

Danskene er kjent for en friere spillestil, og har fostret mange internasjonale storspillere, som brødrene Michael og Brian Laudrup, Allan Simonsen, Preben Elkjær, Peter Schmeichel og Morten Olsen, som alle tilhørte glansperioden til det danske landslaget. Danmark er også det nordiske landet i dag med flest proffspillere i de fem store ligaene i Europa. Her kan vi nevne spillere som Simon Kjær, Kasper Schmeichel, Andreas Christensen, Thomas Delaney og Kasper Dolberg.

Danskene var også tidlig ute med kvinnefotball, og det danske kvinnelandslaget har gjort varierende prestasjoner i internasjonale mesterskap. De var med i flere uoffisielle VM tidlig på 1970-tallet, og vant to uoffisielle verdensmesterskap. I det første Europamesterskapet i 1984 kom de til semifinalen. I 1991, da det for første gang ble arrangert både EM og VM samme år, og EM ble arrangert på hjemmebane, vant Danmark bronsefinalen mot Italia. I VM kom Danmark til kvartfinalen, med tap mot Tyskland. I 1993 tok de igjen bronse i EM. I 1995 nådde de kvartfinalen i VM og røk tidlig ut i EM samme år. De nådde semifinalen i EM i 2001. Kvinnelandslaget har ikke hevdet seg i internasjonale turneringer siden.

Danmarks nasjonalarena er Parken (Telia Parken), som tar 38 000 tilskuere, tidligere Københavns Idrætspark, som ligger på Østerbro i København. Den byttet navn da den ble restaurert i 1992. Parken er også hjemmebanen til FC København.

Håndball

Håndball er opprinnelig et delvis dansk spill, blant annet ble de første reglene nedskrevet i Danmark i 1898. Siden midten av 1990-årene har kvinnelandslaget vært verdensledende og tok i perioden 1996–2004 tre olympiske mesterskap på rad. Fremtredende spillere var Anja Andersen og Camilla Andersen. Også herrehåndballen har gjort det bra i noen internasjonale mesterskap. De tok blant annet gull i VM i 2019 da de var vertsnasjon sammen med Tyskland, og sølv i EM i 2014.

Andre idretter

En tredje stor dansk idrett er badminton. Danmark er Europas ledende badminton-nasjon og har vunnet både VM og OL. Ellers er dansk idrett preget av nærhet til vann med gode utøvere i roing, padling, svømming og seiling. Seileren Paul Elvstrøm vant finnjolle i fire OL på rad (1948–1960), og Ragnhild Hveger satte i 1930-årene hele 42 individuelle verdensrekorder i svømming.

I sykkelsport har dansker alltid hevdet seg, både på bane og landevei. Den første store internasjonale prestasjonen var da Bjarne Riis vant Frankrike rundt i 1996. Den mestvinnende syklisten i Danmark er Rolf Sørensen, med blant annet to etappeseire fra Frankrike rundt/Tour de France og en seier i Flandern Rundt. Han har seinere stått fram og innrømmet at han var en av de mange syklistene som brukte dopingmiddelet EPO på 1990-tallet. I motorsport er det i motorsykkel-grenen speedway Danmark har hevdet seg mest. Kjørere som Ole Olsen, Hans Nielsen og Erik Gundersen har alle vunnet VM flere ganger.

Danmark har også deltatt i de olympiske vinterlekene, uten å hevde seg blant de fremste nasjonene. Det danske ishockeylaget har fullt passert Norge på rankingen de siste årene og spilte i VM 2003 og 2004 i A-gruppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg