Fremskridtspartiet

Artikkelstart

Fremskridtspartiet er et dansk politisk parti, grunnlagt i 1972 av Mogens Glistrup. Fremskridtspartiet har etter strid og splittelser vært i tilbakegang og falt ut av Folketinget ved valget i 2001, da partiet bare fikk 0,6 prosent av stemmene.

Fremskridtspartiet var det første av de høyreorienterte protestpartiene i Norden og et forbilde for dannelsen av Fremskrittspartiet i Norge (Anders Langes Parti). Det ble fra starten avvist av de tradisjonelle partiene, en situasjon som var medvirkende til de uklare parlamentariske forholdene i Danmark.

Fredskridtspartiet stilte til valg første gang i 1973 og fikk 15,9 prosent av stemmene og 28 mandater i Folketinget. Ved valget i 1977 ble partiet Danmarks nest største, men senere gikk partiet sterkt tilbake, ikke minst fordi Glistrup ble dømt for grovt skattesvik.

Partiet ble splittet i 1990, da Mogens Glistrup ble ekskludert og dannet sitt eget parti («Trivselspartiet»). Partileder i 1985–1994 var Pia Kjærsgaard. Hennes avgang førte til nok en splittelse, og Kjærsgaard brøt ut og dannet et nytt parti (Dansk Folkeparti). En ny splittelse i 1999 førte til at partiet ble helt marginalisert, og partiet har ikke stilt til valg siden 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg