Lolland

Lolland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Lolland er Danmarks fjerde største øy, og ligger sør for Sjælland. Den er skilt fra Falster ved det smale Guldborgsund, og administrativt er den en del av Storstrøms amt. Lolland har et areal på 1243 km2, og har 60 607 innbyggere i 2017.

Lollands største byer etter folketall i 2017. Innbyggertall i parentes.

Natur

Birket Bavnehøj er Lollands høyeste punkt, 30 moh.
Birket Bavnehøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Lolland har større områder på eller under havets nivå (marskland) som er vernet ved diker og sluser. Egnen nordøst for Nakskov er bakket med småskog og mindre sjøer. I et dødislandskap, lokalt referert til som «De lollandske alper,» ligger øyas høyeste punkt, Birket Bavnehøj, 30 meter over havet. Dette området er foreslått fredet. I sørøst, mellom Maribo og Nysted, ligger en større sjøgruppe (Søndersø, 8,5 km2). Nord for Lolland, i Smålandsfarvandet, ligger flere småøyer, blant annet Fejø (16 km2), Femø (11 km2) og Askø (3 km2). Lolland er etter danske forhold skogrik, især mot nord og øst. De vanligste treslagene er bøk og en del eik.

Næringsliv

Laveste punkt på Lolland ligger 2 meter under havnivået, og er dyrkbart marskland.
Marskland på Lolland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Jordbruk er den viktigste næringen, med dyrking av særlig hvete og sukkerbeter som bearbeides på sukkerfabrikkene i Nakskov og Nykøbing. Flere av småøyene er kjent for epledyrking. Nakskov var tidligere en travel industriby med skipsverft og andre store industrier. Mye ble imidlertid stengt i 1980-årene, og Lolland har siden hatt karakter av et kriserammet utkantområde. Til øyas fremste severdigheter hører slottet Knuthenborg med veteranjernbane og safaripark.

Lolland har direkte vei- og jernbaneforbindelse med Sjælland via Falster. Fra Tårs på vestkysten er det fergeforbindelse over Langelandsbælt til Spodsbjerg på Langeland, mens det fra Rødbyhavn på sørkysten er forbindelse over Femern Bælt til Puttgarden på Fehmarn i Tyskland. I 2015 vedtok Folketinget, etter enighet med den tyske regjeringen, å anlegge en undersjøisk vei- og togtunnel mellom Rødby og Puttgarden som vil bli 17,6 kilometer lang og kommer til å kutte distansen mellom København og Hamburg med over 160 kilometer. Tunnelen får to jernbanespor og en firefelts motorvei, og vil redusere reisetiden betydelig. Denne ble påbegynt i januar 2021. Femern Bælt-forbindelsen skal stå ferdig i 2029.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg