Lolland
Lolland
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Birket Bavnehøj
Birket Bavnehøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Vindmølleparken utenfor Nakskov ble anlagt i begynnelsen av 1990-årene.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lolland er Danmarks fjerde største øy og ligger sør for Sjælland. Den er skilt fra Falster ved det smale Guldborgsund. Lolland har et areal på 1243 kvadratkilometer og hadde 57 618 innbyggere i 2022.

Lolland kommune utgjør den vestre delen av øya. Den østlige delen tilhører Guldborgsund kommune, som også omfatter øya Falster.

Natur

Birket Bavnehøj
Birket Bavnehøj er Lollands høyeste punkt, 30 moh.
Birket Bavnehøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Lolland har større områder på eller under havets nivå (marskland) som er vernet ved diker og sluser. Egnen nordøst for Nakskov er bakket med småskog og mindre sjøer. I et dødislandskap, lokalt referert til som «De lollandske alper,» ligger øyas høyeste punkt, Birket Bavnehøj, 30 meter over havet. Dette området er foreslått fredet. I sørøst, mellom Maribo og Nysted, ligger en større sjøgruppe (Søndersø, 8,5 kvadratkilometer). Nord for Lolland, i Smålandsfarvandet, ligger flere småøyer, blant annet Fejø (16 kvadratkilometer), Femø (11 kvadratkilometer) og Askø (3 kvadratkilometer). Lolland er etter danske forhold skogrik, især mot nord og øst. De vanligste treslagene er bøk og en del eik.

Næringsliv

Marskland på Lolland
Laveste punkt på Lolland ligger 2 meter under havnivået og er dyrkbart marskland.
Marskland på Lolland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Jordbruk er den viktigste næringen, med dyrking av særlig hvete og sukkerbeter som bearbeides på sukkerfabrikkene i Nakskov og Nykøbing. Flere av småøyene er kjent for epledyrking. Nakskov var tidligere en travel industriby med skipsverft og andre store industrier. Mye ble imidlertid stengt i 1980-årene, og Lolland har siden hatt karakter av et kriserammet utkantområde. Til øyas fremste severdigheter hører slottet Knuthenborg med veteranjernbane og safaripark.

Lolland har direkte vei- og jernbaneforbindelse med Sjælland via Falster. Fra Tårs på vestkysten er det fergeforbindelse over Langelandsbælt til Spodsbjerg på Langeland, mens det fra Rødbyhavn på sørkysten er forbindelse over Femern Bælt til Puttgarden på Fehmarn i Tyskland. I 2015 vedtok Folketinget, etter enighet med den tyske regjeringen, å anlegge en undersjøisk vei- og togtunnel mellom Rødby og Puttgarden som vil bli 17,6 kilometer lang og kommer til å kutte distansen mellom København og Hamburg med over 160 kilometer. Tunnelen får to jernbanespor og en firefelts motorvei, og vil redusere reisetiden betydelig. Denne ble påbegynt i januar 2021. Femern Bælt-forbindelsen skal stå ferdig i 2029.

Lolland kommune

.

Lolland kommune ligger på Vest- og Midtlolland i Region Sjælland. Den hadde 40 107 innbyggere i 2022 og har et areal på 892 kvadratkilometer. Kommunens administrasjonssenter ligger i Maribo. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Holeby, Højreby, Maribo, Rødby, Nakskov, Rudbjerg og Ravnsborg.

Landskapet preges av flate og fruktbare morenesletter det høyeste punkt er Birket Bavnehøj, 30 meter over havet. Flere områder ligger lavere enn havets overflate. Utviklingen i landbruket har medført stor reduksjon av små gårder og behovet for arbeidskraft er redusert i takt med mekaniseringen. Vindmøllefabrikken i Nakskov ble startskuddet til en omfattende næringsutvikling etter mange uår, og forskning og utvikling innenfor alternativ energi er et kommunalt satsingsområde.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Nakskov (12 661)
  • Maribo (5807)
  • Sakskøbing (4629)
  • Sundby (2921)
  • Røsby (2094)

Nakskov

Nakskov oppsto rundt 1200 og har gjennom alle år vært Lollands viktigste havneby og kjøpstad. Nakskov fikk byrettigheter i 1266. Sankt Nikolai kirke ble påbegynt omkring 1400 og ferdigstilt i 1653–1654. Nakskov er handelssentrum og Lollands største by, og har fortsatt mange gamle, velbevarte kjøpmannsgårder. Byens næringsliv var lenge preget av skipsverftet Nakskov Skibsværft, som ble grunnlagt i 1916 og hadde om lag 1500 ansatte. Skoleskipet Danmark ble bygget her. Etter nedleggelsen av verftet i 1986 har byen slitt med arbeidsledighet og fraflytting. I dag produseres det blant annet vinger til vindmøller, og en av Danmarks tre sukkerfabrikker ligger her. Nakskov turistkontor holder til i Det Gamle Apotek, som ble oppført i 1645. Danmarks sukkermuseum forteller om sukkerrodyrkingens historie.

Maribo

Maribo er administrasjons- og kultursenter i Lolland kommune og vokste frem rundt et birgittinerkloster, og domkirken, en sengotisk hallkirke fra 1400-tallet, er en rest av dette. Christian 4.s datter Leonora Christina levde sine siste år i Maribo og er begravd i domkirken. Deler av bybildet fra middelalderen er bevart.

Byen har et mindre industriområde med elektro- og maskinindustri, og i en nedlagt sukkerfabrikk er det nå produksjon av skumplast. Jernbanelinjen Maribo–Bandholm (nedlagt 1953) drives som museumsjernbane. Et friluftsmuseum tilhører Museum Lolland-Falster. Maribosjøene (Søndersø, Nørresø, Røgbølle Sø og Hejrede Sø) er internasjonalt verneområde for fugl. Maribo er Kaj Munks fødeby. Nord for byen ligger Knuthenborg Safaripark.

Rødbyhavn

Rødbyhavn har vært havneby for Rødby siden 1912, med bil- og jernbaneferger (Fugleflugtslinjen) til Puttgarden på øya Fehmarn i Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg