Flemming Flindt var en dansk ballettdanser, koreograf og instruktør. Han gjestet som solodanser ved en rekke av verdens ledende ensembler. Som koreograf er han mest kjent for å ha iscenesatt Eugène Ionescos dramatikk.

Flindt var ballettsjef på Det Kongelige Teater i København i 1966–1977. I 1981–1989 var han sjef for Dallas Ballet, en av de ledende klassiske ballettkompaniene i USA.

Han gjestet som solodanser ved en rekke av verdens ledende ensembler, som London Festival Ballet, Ballet Rambert, Royal Ballet, Bolsjoj-balletten og ballettkompaniet ved operaen i Paris.

Han er mest kjent som koreograf av Eugene Ionescos dramatikk. Balletten Enetimen etter La Leçon var hans debut i 1963. I likhet med denne ble Den unge mand skal giftes (1968) først laget for TV. Dødens triumf (1971), hvor noen av danserne opptrådte nakne, var en dristig nyvinning for Det kgl. Teater.

I 1982 rekoreograferte Flindt den gamle Bournonville-balletten Brudeferden i Hardanger for Den Norske Operas ballett.

Flemming Flindt satte også opp tradisjonelle verk som Svanesjøen og Nøtteknekkeren, og han innstuderte mange av sine balletter for TV. I 1991 skapte han med stor suksess helaftensballetten Caroline Mathilde for Det kgl. Teater i København. Han var dessuten aktiv som instruktør og satte opp flere verk for Gladsaxe Theater, senest om H. C. Andersen i 1995.

I 2004 uroppførte Ballet San José hans versjon av Karen Blixens Out of Africa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.