Jens Baggesen

Faktaboks

Jens Baggesen
født:
15. februar 1764, Korsør, Danmark
død:
3. oktober 1826, Hamburg, Tyskland

Jens Baggesen

Jens Baggesen
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Jens Baggesen var en dansk dikter, den mest interessante og betydeligste på overgangen mellom 1700- og 1800-tallet.

Baggesen begynte med Comiske Fortællinger (1785) i Johan Herman Wessels manér, og drev sjangeren til overordentlig forfinelse. Han ble populær i datidens dansk-tyske adelskrets og fikk rike velyndere. Etter en reise, arrangert av rike venner, skrev han i 1792 den poetisk-lunefulle reiseboken Labyrinthen, hvor han med påvirkning fra Laurence Sterne og Jean-Jacques Rousseau reiser det danske språket et av dets mest fornemme monumenter. Uro i blodet, en medfødt nervøsitet og mangel på likevekt drev ham ut på nye reiser og gjorde ham for en tid til begeistret tilhenger av den tyske filosofen Immanuel Kant.

Hjemme i København igjen i 1805 begynte Baggesen å interessere seg for den romantikken som var brutt igjennom med Adam Gottlob Oehlenschläger. Innviklet i et tilbedelsesforhold til Oehlenschlägers skjønne og begavede søster stod han først sympatisk overfor den nye retningen i litteraturen. Senere slo han om. Sine meninger fremsatte han i mesterlige rimbrev, blant annet Gengangeren og han selv eller Baggesen over Baggesen (1807).

Baggesens velyndere skaffet ham et professorat i Kiel, men han holdt det ikke ut. I årene 1813–1820 oppholdt han seg i København i nærmest sørgelige kår. I denne perioden falt hans lange rekke av kritikker og utfall mot Oehlenschläger. Felttoget (Den Baggesen-Oehlenschlägerske Fejde), som hele datidens litteraturverden tok del i, ble etter hvert mer en personlig affære enn den åndelige dysten som den syntes å innvarsle. Baggesen ble en forhatt person på grunn av dette forholdet.

Til sist nærmest flyktet han fra København. Av hensyn til sin siste, franskfødte hustru oppholdt han seg i Frankrike. Hans siste år var lite lystelige; familiesorger, gjeldsfengsel og religiøse grublerier fylte dem. Sin aller siste tid tilbrakte han under litt bedre omstendigheter i Sveits. Her fullførte han sitt siste hovedverk, skrevet på tysk, Adam und Eva, et episk-filosofisk skrift av både skjønnhet og dybde.

Poetiske skrifter er utgitt ved O. Arlaud i 5 bind i perioden 1889–1903.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Albertsen, Leif Ludwig: Immanuel: en bog om Jens Baggesen, 1991, isbn 87-423-0505-5, Finn boken
  • Arentzen, Kristian: Baggesen og Oehlenschläger: literaturhistorisk Studie, 1870–78, 8 b., Finn boken
  • Arkiv for Dansk Litteratur
  • Henriksen, Aage: Den rejsende: otte kapitler om Baggesen og hans tid, 1961, Finn boken
  • Mortensen, Klaus P.: Himmelstormerne, 1993, isbn 87-00-15116-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg