Utdanning er en fellesbetegnelse for all læring av ferdigheter og kunnskaper. I dagligtale refererer utdanning i hovedsak til læring i grunnskole, videregående skole, fagskole, høgskole og universitet. Utdanning er også ment å gi allmenndannelse, et minstemål av dannelse som blir sett på som noe som burde være felles for alle innbyggerne i et samfunn.

Skole og utdanning i Norge er obligatorisk og gratis for barn og ungdom mellom 6 og 16 år, og all ungdom mellom 16 og 19 år har lovfestet rett til tre års videregående opplæring. Voksne har også rett til voksenopplæring på både grunnskolenivå og videregående nivå. Høyere utdanning er også gratis i Norge. Det finnes likevel private institusjoner som tilbyr utdanning på alle nivåer mot betaling.

Folkehøyskoler er en motvekt til vanlig utdanning og legger mer vekt på dannelsesbegrepet. Det er en eksamensfri skole med det formål å gi ungdom videre allmenndannelse.

Retten til utdanning er nedfelt i FNs menneskerettighetserklæring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg