Københavns Universitet, hovedbygningen
tillatelse til dansk universitet
Kong Christian 1 og dronning Dorothea var i Roma i 1474-1475. Et resultat av reisen var at paven gav tillatelse til opprettelsen av et dansk universitet.
Av /Rigsarkivet.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Københavns Universitet er et universitet grunnlagt i 1479 av dronning Dorotea og kong Christian 1, med autorisasjon fra pave Sixtus 4. Det er blant de eldste universitetene i Nord-Europa.

Økonomiske årsaker medførte en stagnasjon fra 1520-årene, men etter reformasjonen i 1536 fikk universitetet i 1539 ny fundas av Christian 3. Det hadde opprinnelig karakter av en presteskole, der det ble dosert teologi og kanonisk rett og med et juridisk, et medisinsk og et filosofisk fakultet underordnet det teologiske. Først fra begynnelsen av 1700-tallet ble fakultetene likestilt. I århundrene frem til Norge fikk sitt eget universitet i 1811, var København den viktigste akademiske undervisningsinstitusjonen for nordmenn.

Universitetet har seks fakulteter: teologisk, samfunnsvitenskapelig, juridisk, medisinsk, historisk-filosofisk og matematisk-naturvitenskapelig. Universitetet har rundt 40 000 studenter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg