Krigsskip er en fellesbetegnelse for skip bygd for krigsbruk og annen væpnet beskyttelse av nasjonale interesser.

Faktaboks

Også kjent som

Orlogsskip

Tekniske fremskritt, nasjonale sikkerhetsmessige hensyn og politiske mål har preget utviklingen av skipstyper og sammensetningen av nasjonenes flåter. Særlig markert er dette nå innen de større mariner med skip som drives av kjernekraft og fører kjernefysiske våpen. Men også i mindre mariner har det foregått en reduksjon av kanonbestykning og overgang til styrte våpen som missiler.

Krigsskipenes typebetegnelse indikerer en viss standard, men variasjonene innen de forskjellige typer kan være store. Politiske og andre hensyn har også påvirket valg av typebetegnelse som ikke alltid entydig beskriver skipenes formål, konstruksjon og utstyr. Moderne skip innen samme kategori kan ha svært forskjellige operative egenskaper.

Typer

Krigsskip

Krigsskip. Eksempler innen et utvalg av krigsskipstyper. Etter at den amerikanske marinen tok sine siste slagskip ut av tjeneste i 1995, tilhører nå denne skipstypen historien.

Av /Store norske leksikon ※.

Hangarskip

Et hangarskip er et krigsskip som fører fly og helikoptre som kan starte og lande om bord.

Undervannsbåter

Undervannsbåter er fartøyer konstruert for å operere under havets overflate.

Slagskip

Et slagskip er et stort artilleriskip med grovkalibrede, langtrekkende kanoner og sterk pansring. Slagskip er ikke lenger i bruk.

Krysser

En krysser er et krigsskip med stor fart, bestykning og aksjonsradius, og er seilfregattens etterfølger.

Eskortefartøyer

Dette er en fellesbetegnelse på krigsskip hvis hovedoppgave er å beskytte flåtestyrker, konvoier og betydningsfulle enkeltskip.

Lette overflateskip

Lette overflateskip er mindre krigsskip, vanligvis brukt til operasjoner i kystfarvann.

Amfibiefartøyer

Amfibiefartøyer er krigsskip og båter (også amfibiekjøretøyer) bygd spesielt for landgangsoperasjoner.

Minekrigsfartøyer

Minekrigsfartøyer er fartøyer som har til oppgave å legge ut, lokalisere, fjerne og uskadeliggjøre miner.

Forsynings- og hjelpeskip

Forsynings- og hjelpeskip er skip som yter forsyningsmessig-, teknisk og annen tjeneste til andre marinefartøyer, enten som del av sjøgående styrker eller tilknyttet en havn eller base.

Kystvaktskip

Kystvaktskip er skip som anvendes for å hevde suvereniteten i territorialfarvann og nasjonale rettigheter i tilstøtende farvann og økonomiske soner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg