Tornerose
Tornerose. Av . Falt i det fri (Public domain)

Tornerose

Tornerose
Tornerose stikker seg på en tein, noe som fører til at hun faller i søvn i hundre år.
Av .

Tornerose er et undereventyr (AT 410) som handler om en prinsesse som sov i hundre år med hele sitt hoff i et slott dekket av tett tornekratt. Det ble oppskrevet i Kassel av brødrene Grimm, trykt i Kinder- und Hausmärchen i 1812. Eventyret er kjent over store deler av Europa, men hører ikke til de vanligste. I Norge er det mer kjent som sanglek for barn enn som eventyr.

Faktaboks

Også kjent som

tysk Dornröschen

Den norske eventyrvarianten «Jenta som sov so lenge» ble fortalt av Hæge Berge og skrevet opp av Richard Berge i 1913. Her er det en ond stemor som på magisk vis har påført sin stedatter lang søvn. Forbannelsen brytes (søvnen) ved at noen kutter den sovende stedatteren i lillefingeren.

Fortellingen som Jacob Grimm nedtegnet etter Marie Hassenpflug i Kassel, har en lang forhistorie også i skriftlig form. Wilhelm Grimm bemerker at Marie Hassenpflugs fortelling i store trekk likner på Charles Perraults «La belle au bois dormant», som finnes i hans samling av franske eventyr fra 1697. I den franske versjonen vekkes prinsessen ikke av et kyss men at hun føder tvillinger ni måneder etter at prinsen har besøkt henne.

Motivet har flere ganger vært utnyttet litterært. Pjotr Tsjajkovskij komponerte en ballett over eventyret i 1888–1889.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg