Etter hvert ble det mektige Romerrikets interesse for Midtøsten et problem for de nabateiske og hasmoneiske småkongene som strevde med å beholde makten. Særlig gjaldt dette etter at den senere triumviren Pompeius hadde opprettet provinsen Syria. År 63 fvt. ble Jerusalem erobret av Pompeius, og både de hellenistiske kystbyene og resten av Judea ble underlagt romerne. Perioden fra 63 fvt. til 395 evt. kalles derfor den romerske perioden.
I årene 37–4 fvt. var Herodes den store (av idumeisk–nabateisk fyrsteætt) konge over Palestina. Gjennom sitt svært ambisiøse byggeprogram har Herodes etterlatt seg minnesmerker over hele landet. Da han overtok makten, var Palestina inne i en periode der landsbybebyggelsen var fremtredende. Da Herodes døde, etterlot han seg et Palestina med en rekke store byer gjennomsyret av gresk-romersk kultur, med amfiteatre, gymnasier, hippodromer, stadioner og templer.
De mest berømte av Herodes' byggearbeider omfatter hans ombygging og utsmykning av det gamle tempelet i Jerusalem, det befestede palasset Masada (i ørkenen vest for Dødehavet) og havneanlegget ved Caesarea Maritima (hans største prosjekt). Herodes gjenoppbygde også byen Samaria, som fikk navnet Sebaste til ære for keiser Augustus. Videre oppførte han et vinterpalass i Jeriko, det befestede palasset Herodium (sør for Jerusalem, der man nå muligens har funnet hans grav), festningen Hyrkania (vest for Dødehavet), festningen Kypros (vest for Jeriko), festningen Aleksadrium (mellom Jeriko og Bet-Shean), og det befestede palasset Makaerus (øst for Dødehavet). I tillegg gjennomførte Herodes en rekke byggeprosjekter i Fønikia og Syria. Etter Herodes' død styrte sønnene (herodianerne) videre og forsøkte å følge opp Herodes' byggeprogram.
I området øst for elven Jordan og det sørlige Syria hadde Pompeius fått i stand et forbund av de nordvestre hellenistiske byene som han la under den romerske stattholderen i Syria. Sammenslutningen ble kalt Dekapolis fordi det opprinnelig dreide seg om ti byer. Ordningen skulle bestå i rundt 150 år, men antall byer varierte en god del, og det er også noe usikkert hvilke byer som egentlig ble regnet med. Flere av disse (Amman, Gadara, Gerasa) var viktige byer i det romerske riket og har etterlatt seg imponerende eksempler på romersk byplanlegging og arkitektur.
Området mot sør (av romerne kalt Nabataea) var dominert av nabateerne, som hadde hatt innflytelse her kanskje så langt tilbake som til rundt 400 fvt. Innbyggerne fikk beholde sin selvstendighet mot å betale tributt. Romerne hadde lenge store vansker med å underkaste seg nabateernes områder. Først i 106 evt. kunne Trajan innlemme Nabataea i provinsen Arabia.
Palestina dannet i romersk tid en buffersone mellom Lilleasia og Egypt og hadde stor strategisk betydning. Romerne bygde militærforlegninger, befestningsanlegg, veier og broer som muliggjorde hurtige troppeforflytninger. Til tross for det sterke romerske militære nærvær i Palestina, gjorde den jødiske befolkningen opprør en rekke ganger.
Den første jødiske oppstand fant sted i årene 66–70 evt. og ble slått hardt ned av Vespasian og senere av sønnen Titus (Titusbuen i Roma ble bygd til minne om erobringen av Jerusalem). Jerusalem ble ødelagt og Herodes' tempel satt i brann. En liten gruppe jødiske motstandsfolk holdt likevel stand i festningen Masada til denne falt i år 73 evt. Palestina var deretter romersk provins i årene 70–135 evt. En ny oppstand fant sted 115–117 evt. og ble slått tilbake av Trajan.
En siste jødisk oppstand, Bar-Kokhva-opprøret, fant sted under Hadrian i årene 132–135 evt. Det fikk skjebnesvangre følger. Etter at opprøret var slått ned, erstattet Hadrian betegnelsen Provincia Judea med Provincia Syria Palaestina (eller bare Palaestina), og Judea ble en romersk koloni. Jerusalem fikk tilnavnet Aelia Capitolina til ære for keiser Hadrian, og jødene ble fordrevet fra byen. Mange jøder slo seg ned i Galilea der det ble bygd en rekke synagoger. Med dette forskjøv tyngdepunktet for den jødiske kulturen i landet seg fra Judea til Galilea. Jøder hadde ikke lenger adgang til byen Jerusalem.
Under Diokletian (284–305 evt.) ble Palestina reorganisert i provinsene Palestina prima (landområdet vest for Jordan), Palestina secunda (Galilea og den sentrale og nordlige delen av landet øst for Jordan) og Palestina tertia (den sørlige delen av Judea og den sørlige delen av landet øst for Jordan).
Romersk tid i Palestina er også den gryende kristendommens tid. Ifølge tekstene i Det nye testamente ble Jesus født i kong Herodes den stores regjeringstid, levde og virket i Galilea og Judea og døde under den romerske stattholderen i landet, Pontius Pilatus. Etter en beskjeden begynnelse spredde kristendommen seg fra Galilea. Apostelen Paulus utførte hele sin gjerning innenfor den østlige delen av Det romerske imperium. Caesarea Maritima var bispesete og hadde en viktig teologisk skole etter år 190 evt.
Kommentarer (4)
skrev kåre rolland
svarte Bente Groth
skrev Kai Bråthen
svarte Bente Groth
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.