Faktaboks

Golanhøydene
Uttale
golˈanhøydene
Etterlevninger i Golan
Golanhøydene har vært åsted for en rekke kamphandlinger. Her en israelsk stridsvogn i den såkalte 'Tårenes dal', der Israel og Syria utkjempet stort stridsvognslag mellom 6. og 9. oktober 1973, som en del av Yom Kippur-krigen
Etterlevninger i Golan
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Golanhøydene er et landområde i Syria, strategisk beliggende på det nordøstlige platå av Jordandalen ved grensen mot Israel, og med utsikt over store deler av det nordlige Israel. Golanhøydene strekker seg fra Genesaretsjøen i sør mot grensen til Libanon i nord, med et areal på cirka 1680 kvadratkilometer. Landskapet stiger fra sør mot nord, hvor fjellene er opptil 2200 meter over havet. Området er spesielt viktig for vanntilførselen til Jordanelven og Genesaretsjøen. Årsnedbøren lengst mot nord er forholdsvis høy, over 1000 millimeter.

Jordbruk med hovedvekt på epledyrking og vinproduksjon er viktigste næringsveier i området.

Golanhøydene tilhørte det franske mandatområdet Syria i perioden etter første verdenskrig og frem til 1941, da det ble en del av det uavhengige Syria. Etter den israelsk-arabiske krigen i 1948–1949 befestet syrerne Golan og beskjøt bosetninger i Jordandalen nedenfor. Under den israelsk-arabiske krigen i 1967 okkuperte Israel storparten av Golanhøydene, som også ut fra sin militær-strategiske beliggenhet har meget stor betydning. Etter krigen i 1973 ble det etablert en buffersone mellom israelske og syriske styrker under overvåkning av FN, gjennom fredsstyrken United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF). I tilknytning til den syriske borgerkrigen ble det i november 2012 skutt fra begge sider over Golan.

1176 kvadratkilometer av Golanhøydene ble reelt, men ikke formelt, annektert av Israel i 1981. Det okkuperte området kom under israelsk sivil lovgivning og administrasjon – etter å ha vært militært administrert fra 1967. Israelsk tilbaketrekning fra området har vært en forutsetning fra Syria for en fremtidig fredsavtale med Israel.

Før den israelske okkupasjonen bodde det 147 600 mennesker med svært variert etnisk-religiøs bakgrunn i området. Majoriteten var arabiske sunnimuslimer, men befolkningen inkluderte også alawitter, armenere, sirkassere, drusere, kurdere, turkmenere, samt om lag 9000 palestinske flyktninger. Storparten av befolkningen flyktet etter okkupasjonen. I 2004 bodde det rundt 20 000 syrere – de fleste drusere – i det annekterte området; cirka 14 000 er jødiske settlere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg