Petra (ruinby i Jordan)

«Klosteret» (Monastery) er Petra nest mest kjente bygning.Fasaden til en nabateisk kongegrav, al-Deir, hugd inn i fjellet. Bygningen ble trolig brukt som kloster i den bysantinske perioden. Petra er Midtøstens største turistattraksjon og regnes som et av verdens sju underverker.
Petra
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Isis-tempelet, mer kjent som «Skattkammeret» (The Treasury/al-Khazneh) er Petras mest berømte og imponerende byggverk, og ble hugget og skrapt ut av sandsteinsfjellet av nabateerne på 100-tallet fvt.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Petra er en ruinby i det nåværende Jordan, omtrent midtveis mellom Dødehavet og Akababukta (Rødehavet), i nærheten av Wadi al-Arab. Byen ligger i en smal dal omgitt av steile sandsteinsklipper. Adgangen til ruinbyen skjer via en 2 kilometer lang og flere steder meget smal kløft. Petra er en av de største turistattraksjoner i Midtøsten og regnes som en av verdens syv underverker i følge den nye kåringen av disse. Petra har siden 1985 vært på UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Uttale
pˈetra
Etymologi
arabisk Batra

Området hadde bosetning allerede i det 7. årtusen fvt. Fra cirka 300 fvt. var Petra nabateernes hovedstad og et sentrum for karavanehandelen i regionen. Det antas at byen i sin blomstringstid hadde opp mot 40 000 innbyggere. I 105 evt. ble byen og det omkringliggende området innlemmet i Romerriket. Handelsrutene som hadde gjort byen rikt ble etter hvert endret, og Petras betydning ble markant mindre.

Petra ble ødelagt av jordskjelv og lagt i ruiner etter de islamske erobringene på 600-tallet. Ruinene av oldtidsbyen ble gjenoppdaget i 1812, og det har vært foretatt utgravninger fra den tid, men særlig etter 1950. Flere bygninger er hugd inn i fjellet, blant annet et Isis-tempel med senromersk praktfasade. Det mest berømte byggverket er Al-Khazneh, kjent som «skattkammeret». Det er det første byggverket man ser når man kommer ut av den trange passasjen som leder inn i ruinbyen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg