Petra
«Klosteret» (Monastery) er Petra nest mest kjente bygning.Fasaden til en nabateisk kongegrav, al-Deir, hugd inn i fjellet. Bygningen ble trolig brukt som kloster i den bysantinske perioden. Petra er Midtøstens største turistattraksjon og regnes som et av verdens sju underverker.
Petra
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Petra
Isis-tempelet, mer kjent som «Skattkammeret» (The Treasury/al-Khazneh) er Petras mest berømte og imponerende byggverk, og ble hugget og skrapt ut av sandsteinsfjellet av nabateerne på 100-tallet fvt.
Lisens: CC BY 2.0

Petra er en ruinby i det nåværende Jordan, omtrent midtveis mellom Dødehavet og Akababukta (Rødehavet), i nærheten av Wadi al-Arab. Byen ligger i en smal dal omgitt av steile sandsteinsklipper. Adgangen til ruinbyen skjer via en 2 kilometer lang og flere steder meget smal kløft. Petra er en av de største turistattraksjoner i Midtøsten og regnes som en av verdens syv underverker i følge den nye kåringen av disse. Petra har siden 1985 vært på UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Uttale
pˈetra

Området hadde bosetning allerede i det 7. årtusen fvt. Fra cirka 300 fvt. var Petra nabateernes hovedstad og et sentrum for karavanehandelen i regionen. Det antas at byen i sin blomstringstid hadde opp mot 40 000 innbyggere. I 105 evt. ble byen og det omkringliggende området innlemmet i Romerriket. Handelsrutene som hadde gjort byen rikt ble etter hvert endret, og Petras betydning ble markant mindre.

Petra ble ødelagt av jordskjelv og lagt i ruiner etter de islamske erobringene på 600-tallet. Ruinene av oldtidsbyen ble gjenoppdaget i 1812, og det har vært foretatt utgravninger fra den tid, men særlig etter 1950. Flere bygninger er hugd inn i fjellet, blant annet et Isis-tempel med senromersk praktfasade. Det mest berømte byggverket er Al-Khazneh, kjent som «skattkammeret». Det er det første byggverket man ser når man kommer ut av den trange passasjen som leder inn i ruinbyen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg