Med usurpatoren Tiglat-pileser 3 (cirka 744– 727 fvt.) endret forholdene seg, og Assyrias virkelige storhetstid begynte. Tiglat-pileser førte krig mot sør for å bekjempe arameiske grupper som hadde satt seg fast i det nordlige og østlige Babylonia. Ifølge assyriske annaler skal han ha hatt en hær på mer enn hundre tusen soldater til sin disposisjon. Deretter la han under seg de babylonske byene helt ned til Persiabukta. Også landet sørvest for Eufrat ble for første gang helt innlemmet i Assyrerriket. Etter å ha vunnet et slag i 743 fvt. mot en koalisjonshær ledet av kongen i Urartu, Sarduri 2, forfulgte Tiglat-pileser fienden like til Urartu.
Også i den neste tiårsperioden drev han en omfattende krigføring, og ved slutten av hans regjeringstid bestod det nyassyriske imperiet av de arameiske og nyhettittiske statene i Syria og Taurus-området, de fønikiske kystbyene, samt Nordriket Israel, Juda og Gaza ved Middelhavet, småstatene Ammon, Moab og Edom i innlandet, i tillegg til arabiske stater som Taima og Saba. Hans suksess skyldtes, foruten militærstrategisk dyktighet, den politiske gjennomorganiseringen av statsapparat og administrasjon, utført med typisk assyrisk grundighet.
Etter sin død ble Tiglat-pileser 3 etterfulgt av sønnen Salmanassar 5 (cirka 726–722 fvt.) som i sin korte regjeringstid videreførte farens politikk. Salmanassar erobret og plyndret Nordriket Israel og beleiret byen Samaria i tre år. Ifølge 2. Kongebok 17,1–6 var det også han som ødela byen og deporterte store deler av befolkningen til Assyria. Men andre kilder viser at han døde vinteren 722 fvt. og ble erstattet av usurpatoren Sargon 2 (cirka 722–705). (Omstendighetene omkring tronskiftet er uklare, men Sargon hadde, ifølge egne opplysninger, støtte fra befolkningen i Assur som fant Salmanassar 5s skattetrykk utålelig.) Både i sine seiersinnskrifter og i sine annaler tar Sargon 2 æren for både beleiringen og seieren.
Da Sargon kom til makten fant det sted flere opprør i det store riket. En lokal konge oppnevnte seg selv til konge i Babylonia, og det tok Sargon mange år å få ham fjernet. Et annet opprør fant sted i Gaza og spredte seg til både Samaria og Damaskus. I forbindelse med dette opprøret ble Samaria underlagt Assyria og en stor del av befolkningen ført i eksil rundt 722 fvt. Erobrede folk fra Assyrias østre deler ble sendt vestover i deres sted. Dette var en ny strategi for å ødelegge erobrede stater, som Sargon selv tok æren for.
Deretter bega han seg sydover mot Gaza, der han møtte en kombinasjon av styrker fra Gaza og Egypt. Assyrernes seier innebar at Assyria nå kontrollerte hele området mellom seg og Egypt. Egypt måtte betale tributt til Assyria. Urartu nord for Assyria forsøkte nå å overta det assyrisk-dominerte området mellom seg og Assyria, men ble slått av Sargon som kunne bringe hjem en stor mengde krigsbytte.
Sargon bygde også en ny by, Dur-Sharrukin («Sargons festning»). På høyden av sin makt rådde han over et rike som bestod av så å si hele Midtøsten: Fra Taurus-fjellene til Persiabukta og fra Urartu til Egypt. En lengre periode var det relativ fred i riket. Det var et hardt slag for Assyria da han i 705 fvt. ble drept i felten i Taurus-fjellene.
Sargon 2 ble etterfulgt av sønnen Sanherib (cirka 704–681 fvt.), som flyttet hovedstaden fra farens Dur-Sharrukin til Ninive (som han gjenoppbygde i stor stil) i håp om at gudene, som hadde vendt seg mot Sargon, ville hjelpe ham. Han ønsket å ta avstand fra alt som hadde med faren å gjøre og fjernet til og med farsnavnet i sine innskrifter. Ninive var den naturlige hovedstaden i Assyria, med beliggenhet midt i Mesopotamias «kornkammer», ved en av Tigris' viktigste overganger, og med gudinnen Ishtars hovedtempel. I sine innskrifter gav Sanherib inntrykk av å ha vært en suksessrik hersker, men i virkeligheten var hans regjeringstid preget av opprør og militære nederlag, og han hadde sin fulle hyre med å opprettholde det riket som Sargon 2 hadde etablert.
Et felttog mot Egypt (701 fvt.) ble skildret som seierrikt, men de fleste kilder mener at han tapte eller flyktet. Assyriske kilder skryter også av å ha fått flere byer og land, som Ashkelon og Ekron, til å underkaste seg. Deretter marsjerte han mot Juda og la landet øde. Hendelsene er beskrevet i både assyriske annaler og i bibeltekstene (2. Kongebok 18,13–19,37).
Ifølge assyriske kilder beseiret Sanherib over førti av kong Hiskias byer, og overlot flere av dem til nabolandene. Hiskia ble oppfordret til å overgi Jerusalem til assyrerne, men nektet. En lengre beleiring fulgte. Befolkningen overlevde, ikke minst takket være Hiskias vanntunnel (Gihon) som forsynte byen med vann. Til slutt ga Sanherib opp, og assyrerne vendte hjem.
Etter å ha hatt problemer med Babylonia gjennom hele sin regjeringstid, sendte han en ny ekspedisjon mot Babylon og dets allierte Elam i 694 fvt., der han angrep med båter nedover Tigris og Eufrat. Ifølge egne opplysninger vant han stort, men elamittene svarte på angrepet ved å gå inn i Nord-Babylonia og erobre Sippar.
I 691 fvt. marsjerte babylonerne nordover og angrep Assyria. Ifølge Sanherib vant assyrerne, men det er mer sannsynlig at den babylonske krønike har rett når det hevdes at han måtte trekke seg tilbake. I 689 fvt. klarte Sanherib endelig å erobre Babylon. Han ødela byen, som ble oversvømt gjennom omdirigering av kanalene, knuste gudestatuene og tok med seg en stor mengde krigsbytte. Den viktige statuen av Babylons nasjonalgud, Marduk, ble ført til Ninive.
Sanherib ble drept av sin egen sønn Arda-Mulissi i 680 fvt., men denne ble ikke ny konge. Dronningen, Zakutu, foretrakk sin sønn Assarhaddon (cirka 680– 669 fvt.), som overtok tronen etter indre strid. Assarhaddon, som var mye plaget av sykdom, gjenoppbygde Babylon. Han hadde problemer med skyterne i øst og kimeriene i nord, men vant over dem i flere slag. Hans største suksess var i vest, der han i 671 fvt. invaderte Memfis, innsatte nye herskere og guvernører og sørget for at Egypt måtte betale skatt til Assyria. Det store krigsbyttet som han brakte med seg hjem, ble brukt til å gjenoppbygge Babylon.
Etterfølgeren Assurbanipal (cirka 668–cirka 627 fvt.), fortsatte felttogene mot Egypt, der det hadde vært opprør og indre tumulter. Han gjenerobret det opprørske Memfis og tok i tillegg Teben (Luxor). Store mengder krigsbytte ble i triumf brakt hjem til Ninive. Om forholdet til Egypt i Assurbanipals senere år er lite kjent, men det synes å ha stabilisert seg.
Assurbanipal var ikke bare en stor militær leder, men også en lærd mann. Ifølge egne opplysninger kunne han lese og skrive sumerisk og akkadisk, og løse innviklede matematiske problemer. Han beordret tilsendt kopier av all litteratur som fantes i arkivene og skolene ved templene i Babylon og samlet disse i et stort bibliotek i Ninive. Det er takket være Assurbanipals bibliotek at vi i moderne tid har fått tilgang til svært mye av den mesopotamiske litteraturen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.