Hyksos

Artikkelstart

Hyksos var herskere av utenlandsk herkomst som regjerte i Det gamle Egypt i slutten av andre overgangsperiode, cirka 1759–1550 fvt.

Faktaboks

Etymologi

av egyptisk heqa-khasut 'høvding over fremmede land'

Hyksos-kongene regjerte fra sin sterkt befestede hovedstad Avaris (det moderne Tell el-Daba) nordøst i Nilens delta. Hyksos hadde en militær fordel ved at de brukte hester og stridsvogner i hæren sin. Dette ble siden tatt opp i den egyptiske hæren.

Hyksos måtte imidlertid bøye seg for den overlegne egyptiske kultur; statsforvaltningen ble beholdt, og offisielt opptrådte de som etterfølgere av faraonene og utgjorde det 15. og 16. dynasti.

Etter cirka 100 års herredømme fikk Hyksos farlige motstandere i de tebanske fyrstene (det 17. dynasti), og for én av disse, kong Ahmose 1, lyktes det å drive dem ut av Egypt og forfølge dem videre innover i Palestina og beseire dem også der. Ahmoses militære triumfer snudde situasjonen på hodet for egypterne, som gikk fra å være delvis okkupert av en fremmed makt til plutselig å være den som la under seg nytt land. Den egyptiske imperietiden (cirka 1550–1352 fvt.) var i gang.

Hyksos' opprinnelse har lenge vært omstridt. De fleste forskere er i dag enige om at de enten kom fra et område rundt Byblos i Libanon, eller fra Tell el-'Ajjul på Gazastripen i det sørlige Palestina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg