apostel

Apostel. Kristus med de tolv apostlene under nattverdsmåltidet. Malt av Giovanni Baronzio på midten av 1300-tallet. Galleria Nazionale, Urbino.

Nattverden
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ansgar misjonerte i Sverige og Danmark i vikingtiden. Han kalles «Nordens apostel» og regnes som den første kristne misjonæren i Norden.

Av .

Paulus døpes av Ananias. Cappella Palatina, Palermo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

I Det nye testamentet brukes apostel om utsendinger av forskjellig art.

Faktaboks

Uttale
apˈostel
Etymologi
av gresk ‘utsending’

I Det nye testamentet

En gang brukes apostel om Jesus som Guds utsending (Hebreerbrevet kapittel 3, vers 1), et par ganger om utsendinger, sendebud (Filipperbrevet kapittel 2, vers 25 og andre Korinterbrev, kapittel 8, vers 23), men i regelen om Jesu sendebud med autoritet fra ham.

Innenfor denne siste betydningen brukes apostel på to skarpt atskilte måter: ordet brukes dels om alle kristne misjonærer (for eksempel Apostlenes gjerninger kapittel 14, vers 4, Romerbrevet kapittel 16, vers 7), dels utelukkende om apostelkollegiet, de tolv apostler.

Hertil kommer at Paulus med særlig ettertrykk gjør krav på å være Kristi apostel, «kalt til apostel», «hedningens apostel».

De tolv apostlene

Tidlig på 100-tallet døde den videre språkbruk ut, og apostel ble bare brukt om de som Jesus hadde valgt ut, og om Paulus, som Gud ifølge kapittel 1 i Galaterbrevet og kapittel 9 i første Korinterbrev hadde stilt ved deres side ved en særlig nådesakt.

Misjonær

Den første eller viktigste kristne misjonæren i et område kalles gjerne apostel. For eksempel kalles den tyskfødte misjonæren Ansgar (801–865), som regnes som den første kristne misjonæren i Norden, «Nordens apostel».

Eksempler

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg