Blomsterpotte i terrakotta
Terrakotta-hæren
Et av de mest kjente kinesiske gravfunnene er om lag 8000 terrakottasoldater og -hester som ble funnet i byen Xi'an i Shaanxi-provinsen i Nord-Kina i 1974. Graven tilhørte grunnleggeren av Qin-dynastiet, Qin Shi Huang (250–210 fvt.).

Terrakotta er uglasert leire med porøs, ugjennomskinnelig masse. Mengden av jernoksid i godset bestemmer fargen, som kan være gul, rød eller brun.

Faktaboks

Uttale
terrakˈotta
Etymologi
av italiensk ‘brent jord’

Fra de eldste tider har terrakotta vært brukt til kar, krukker, andre nyttegjenstander og til arkitektonisk dekor. Terrakotta ble brukt til tempelutsmykning i gresk og etruskisk arkitektur, for eksempel i form av metoper og akroterfigurer, og til sarkofager.

Et kjent eksempel på bruk av terrakotta er terrakottahæren i Kina, et gravmæle over den kinesiske herskeren Qin Shihuangdi (246–221 fvt.). Den består av rundt 8000 individuelt utformede figurer i ulike størrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Andersen, Johs. og Viggo Sten Møller red. (1946). Keramik : Keramisk teknik : Keramisk kunst, Jul. Gjellerupps Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg