Herodot

Faktaboks

Uttale
herodˈot
Herodot
gr. Herodotos
Levetid - kommentar
484?–ca. 425 f.Kr.
484?–ca. 425 f.Kr.

Herodot. Romersk kopi. Museo Archeologico Nazionale, Napoli.

av . Begrenset gjenbruk

Herodot, gresk historieskriver, fra Halikarnassos i Lilleasia. Han deltok i reisningen mot tyrannherredømmet i hjembyen og måtte en tid leve i landflyktighet på øya Sámos, før opprøret lyktes. Fra hans verk vet man at han foretok vidstrakte reiser (bl.a. til Egypt, Mesopotamia og skyterne ved Svartehavet), antakelig i slutten av 450- og begynnelsen av 440-årene. Hans reiser førte ham også til Athen, der Sofokles og Perikles ble hans venner. Da Perikles grunnla byen Thurioi i Sør-Italia (444/443), ble Herodot borger av denne by, men oppholdt seg sannsynligvis også siden i Athen.

Hans omfattende reisevirksomhet synes å ha vært ledd i arbeidet med det historieverk som hans navn er knyttet til: Herodots Undersøkelse (gr. Historia). Hans emne er motsetningen mellom grekere og persere, som kulminerer med Xerxes ' store tog mot Hellas og dennes nederlag ved Salamis (480) og Plataiai (479). Verket slutter med athenernes inntagelse av Sestos ved Hellespont (se Dardanellene) i 478, da den lange kamp kan sies å være avgjort til grekernes fordel. Herodot er på ingen måte strengt konsentrert om sitt emne. Hans digresjoner er lange, som f.eks. i selvstendige partier om Egypt og Skytia, og hans anekdoter utallige. Hans verk er båret oppe av et religiøst grunnsyn som minner om Aiskhylos' og Sofokles' tragedier: Gudene slår i sin «misunnelse» ned på den altfor store lykke eller på menneskelig overmot (hybris).

Herodot synes å fortjene tilnavnet historiens far, som han fikk allerede i antikken. Hans perspektiv er i forhold til forgjengerne mer «verdenshistorisk». Han kan virke naiv sammenlignet med etterfølgeren Thukydid, og har også tydeligere sympatier. Herodot oppviser imidlertid vilje til å finne sannheten der hans kilder er motstridende. Han skjelner mellom første- og annenhåndskunnskap og ser med mistro på mangt som fortelles. – Norsk oversettelse ved Henning Mørland (2 bd., 1960).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg