Parterriket i sin største utstrekning

Partere var en nordiransk stamme som ved midten av 200-tallet fvt., under kong Arsakes (arsakidenes dynasti), grunnla et rike i Partia, sørøst for Det kaspiske hav. Parterne ble raskt en stormakt som erobret store deler av Midtøsten.

Faktaboks

Uttale
pˈartere
Også kjent som
parthere

Erobringer

Partisk figurin
Kvinnefigurin i alabast, 200 fvt. - 200 evt., angivelig fra Ktesifon.

Parterne erobret etter hvert størstedelen av det nåværende Iran og Afghanistan og trengte inn i det nordvestlige India. Under kong Mithradates 1 (171–138 fvt.) ble størstdelen av Mesopotamia lagt under parterne og hovedstaden flyttet fra Nisa, i det nåværende Turkmenistan, til Ktesifon, nær Bagdad.

Parterne førte århundrelange kriger mot grekere og romere. Romerne ønsket å legge det tidligere Selevkideriket under seg, og forsøkte å flytte grensene for sin egen innflytelse østover. Sammenstøtene med parterne begynte allerede under den romerske generalen (Sulla 138–78 fvt.) Mest kjent er slaget ved Carrhae (Harran) i 53 fvt., der romerne led et stort nederlag og mistet 25 000 soldater, mens ti tusen ble tatt til fange. I 36 fvt. tapte også den romerske feltherren Marcus Antonius (83–30 fvt.) et slag mot partene. Under keiser Augustus (63 fvt.–14 evt.) ble det inngått en avtale der begge rikene anerkjente Eufrat som grense, men krigene fortsatte likevel under keisere Nero (37–68 evt.), Trajan (43–117 evt.), Markus Aurelius (121–180) og Caracalla (186–217).

Føydalisering, borgerkriger og svak sentralmakt førte til gradvis oppløsning av Parterriket. I 220 evt. erobret Ardasjir 1 makten og grunnla det sasanidiske riket.

Kultur

Den herskende klasse var et skytisk (nordøst-iransk) nomadefolk, men disse gikk snart opp i den fastboende befolkningen og antok deres nordvest-iranske («mediske») språk. I Mesopotamia kom parterne under innflytelse fra hellenismen, noe både kunst og ikke minst mynter bærer preg av.

Parterne drev handel med fjerne land, og det ble åpnet en handelsrute helt til Kina (Silkeveien). Parterne praktiserte, som herskerne i det tidligere Perserriket (akamenidene), en form for zoroastrisme, men heller ikke fra denne tiden finnes det pålitelig informasjon om ritualer, trosforestillinger og muntlig overleverte tekster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Gunnar Haaland

"Parterne [...] forsøkte å flytte grensene for romernes innflytelse østover." Skal det i stedet for "østover" være "vestover"?

svarte Bente Groth

Hei, nei romerne er subjektet i setningen her. Det var de som ønsket å flytte grensene for Romerriket østover. Men jeg er enig i at setningen kan fovirre. Jeg endrer til "sin egen". Takk uansett! Bente Groth

svarte Gunnar Haaland

Nå ble det klart og tydelig.Takk.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg