Faktaboks

Galilea
Uttale
galilˈea
Etymologi
hebraisk: ha-Galil arabisk: al-Jalil
Galilea
Galilea i det mest frodige området.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Galilea er et område i det nordlige Israel med en blandet befolkning av israelske palestinere og israelske jøder. Området grenser til Middelhavet i vest, Libanon i nord, Jordan og Golanhøydene i øst og den palestinske Vestbredden i sør.

Viktige byer er Nasaret, Sakhnin, Tiberias og Safed. Galilea er et grønt og frodig område av små fjellkjeder og brede daler med utstrakt jordbruk. Viktige landemerker er Meron-fjellet (1208 moh) og Genesaretsjøen (215 muh) som ligger ved Tiberias, helt øst mot Jordan og Syria.

Galilea har flere hellige steder som tiltrekker både kristne og jødiske pilegrimer. I Nasaret skal erkeengelen Gabriel i henhold til kristen tradisjon ha vist seg for jomfru Maria og sagt hun skulle føde Guds sønn. Byene Tiberias og Safed regnes som to av jødedommens helligste og den siste har lenge vært et senter for kabbala og jødisk tenkning.

I henhold til FNs delingsplan for Palestina fra 1947 skulle store deler av Galilea bli del av en arabisk stat. Men i løpet av Palestinakrigen i 1948 tok sionistiske og senere israelske styrker kontroll over hele området og innlemmet det i den nye staten Israel. I oktober 1948 iverksatte det israelske militæret operasjon Hiram for å sikre militær og sivil kontroll over området og tømme de fleste av Galileas landsbyer for palestinere. Mange ble drevet over grensene til Libanon og Syria mens noen ble internt fordrevne. Over 100 000 av Galileas palestinere ble flyktninger i løpet av krigen i 1948.

Til tross for krigføringen fikk flere landsbyer bli, noe som resulterte i at Galilea i dag er et av områdene i Israel med sterkest arabisk preg. Til tross for aktiv israelsk nybygging kan ruiner etter palestinsk bebyggelse fortsatt ses flere steder, spesielt i Tiberias hvor nesten hele sentrumsbebyggelsen er intakt til tross for at få palestinere er igjen.

Etter Israels grunnleggelse i 1948 ble Galilea hjem til nye jødiske innvandrere, spesielt mizrahi-jøder fra Midtøsten og Nord-Afrika. Disse ble bosatt i transit-leirer (kalt ma’abarot på hebraisk) som først besto av telt og senere små hus og skur. Over tid antok leirene en mer permanent form og dannet grunnlaget for mange av Galileas i dag mellomstore jødiske byer som Kiryat Shmona, Yokneam og Migdal ha-Emek. Disse områdene er i dag økonomisk vanskeligstilte og har gjerne lav status i forhold til større byer som Haifa og Tel Aviv.

På grunn av sin nærhet til Libanon har Galilea blitt sterkt påvirket av begge Israels kriger der, både på 80-tallet og sist i 2006 da den libanesiske Hizbollah-militsen regelmessig skjøt raketter inn i området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg