Judea

En av de mange myntene, med teksten Judaea Capta (Judea er erobret), som markerer romernes seier over jødene i den første jødiske krigen mot romerne.

Romersk mynt fra Vespansians tid (cirka 69–70 evt.)
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Judea er en gresk-latinsk betegnelse for den sentrale delen av Palestina/Eretz Israel (Landet Israel) i tiden etter eksilet i Babylon (586–538 fvt.). Kjerneområdet ble avgrenset av Middelhavet i vest og Dødehavet i øst, av Samaria i nord og av Idumea (Edom) i syd.

Faktaboks

Uttale
judˈeːa
Etymologi

fra latin Iudaea, fra gresk Ioudaía, av hebraisk Yehuda.

Betegnelsen Judea må ikke forveksles med den norske betegnelsen Judariket som er navnet på et selvstendig israelittisk kongedømme, med hovedstad i Jerusalem, som eksisterte fra cirka 927 fvt. til 586 fvt.

I dag brukes betegnelsene Judea og Jehuda også som israelske betegnelser på den sørlige delen av Vestbredden i Palestina.

Området

Gjennom århundrene ble Judea styrt av ulike fremmede makter og varierte i utstrekning, fra å være en liten jødisk tempelstat under perserne, kalt Jehud, til å bli underlagt de syriske-greske selevkidene, og frem til ny selvstendighet og stor utstrekning under de jødiske makkabeerne.

Fra år 63 fvt. kom området under romersk innflytelse. Herodes den store ble romersk lydkonge, og hans etterkommere styrte de ulike områdene i regionen. Sønnen Herodes Arkhelaus fikk Judea, Samaria og Idumea, men hans vanstyre førte til at området, i år 6 evt., ble gjort til en romersk provins, styrt av en romersk stattholder.

Den romerske provinsen Judea omfattet også naboområdene i nord og sør, Samaria, Galilea, Perea og Idumea, foruten det egentlige Judea. Provinsens hovedstad ble den nye byen Caesaria ved kysten av Middelhavet. Etter jødenes siste krig mot romerne, Bar Kokhva-oppstanden i 132–135 evt., endret romerne navnet på hele området til Syria-Palestina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg