Bethlehem har lang tradisjon som pilegrimsmål. Her samler pilegrimer seg i Bethlehem rundt jul.

Pilgrimer i Bethlehem 1898 eller 1890 av Félix Bonfils/Library of Congress. Falt i det fri (Public domain)

Betlehem er en by på Vestbredden som ligger cirka 10 km sør for Jerusalem. Den er administrert som et såkalt "A-område" i henhold til Oslo-avtalen, det vil si at den er under fullstendig palestinsk kontroll. Byen har omtrent 32 000 innbyggere (2016). Betlehem er en av de byene i Palestina med størst andel kristne, selv om denne andelen synker for hvert år. De siste tiårene har andelen kristne i Betlehem sunket under 30 prosent. 

Det er en handels- og markedsby, men den viktigste næringen er turisme. Det skyldes spesielt byens religiøse historie, som gjør at byen både tiltrekker seg vanlige turister og pilegrimer. En relatert industri er derfor produksjon av religiøse artikler. Betlehem inneholder mange kirker, klostre og sykehus. I 1973 ble det katolske universitet Bethlehem University grunnlagt i byen. 

Som mange andre større palestinske byer huser også Betlehem en flyktningleir. Flyktningleiren Aida ble bygget i 1950 av UNRWA og huser i dag 3150 flyktninger.

Siden 2006 har Betlehem vært adskilt fra Jerusalem av den israelske muren. For å komme fra den ene byen til den andre må man derfor gjennom en strengt regulert kontrollpost. Dette har gått hardt utover byens økonomi og har resultert i en drastisk nedgang av både turister og pilegrimer.

Byens berømmelse skyldes først og fremst at den er kjent som Jesu fødested. Den kalles i Det gamle testamente også Betlehem Juda eller Betlehem Efrata, til forskjell fra det andre Betlehem i Galilea i Sebulons stamme. I nærheten vises det sted hvor Rakel døde og ligger begravd. I Betlehem bodde Boas som ektet Rut, den er Davids fødeby og kalles derfor Davids by (Luk 2,4). Mikas profeti (Mi 5,1) ble oppfylt ved Jesu fødsel i Betlehem (Matt 2, Luk 2).

Over den hulen som allerede på 100-tallet ble angitt som fødestedet, lot keiser Konstantin bygge en basilika, Fødselskirken. Etter at den ble ødelagt 529, ble den nåværende kirken oppført av keiser Justinianus. Særlig rundt julehøytiden er Betlehem et mål for kristne pilegrimer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.